Jumaat, Januari 28, 2011

Terkedu Lidah tengok Siti Nurhaliza

Ini hasil berjogging kat Blog OhBulan jua.
Mintak izin share ye.
Kredit : OhBulan
Ada di antara rakan2 Fb acik adalah feminat fanatik tak leh lepas punye Dato Ct ni.
Menjeles weh bile tengok dorang gi celebrate besday ct dan macam2 lagi la.
Sitizoners kan. Mantap ah uols.
Paling acik kagum dengan "Hery", Dari sekolah hingga sekarang asik dengan Dato ct nye tu, hehehee..
Korang cakap la dari Dato Siti umur berapa semua ada Hery ambik gamba.
Proud la Hery ( Pe lagi..Da Glamer Lanje ah acik Cikencop! ehehehe)
Korang layan ler gamba ni ye..
Jeling ape tu Tok Ti? hehehee
Eh eh.. Dato Ct ada penyakit sama dengan acik ke? ahahahhahaa..
Boleh ler kite duk 1 bilik sambil menghidu gas yang sangat best ni! wek2 pahit....
(Ape kelas ko acik.......ahakss)
Alololo... Comeiiii nye..
Kalau dah cantik, tak calit pape pun tataaappp cantik uols.
Kalau acik tak tacap bedak...Lari lintang pokangggggg orang ahaks :P

Pendedahan Fasha Sandha tentang Cinta Jejai

Alkisah Kisah Cinta Fasha yang sudah terputus di tengah jalan.
Paper metro semalam kot yang ada Nora Danish yang mengatakan bahawa beliau sama sekali tidak ada kaitan dengan perpisahan ini dan juga menyatakan yang mereka berdua sudah putus 2 bulan??
Tapi Cik Fasha menegaskan sekeras nya yang beliau baru sahaja putus.

Tadi Acik jalan2 kat OhBulan dan nampak semua ini.
Ape kes plak ni kan??
Fasha sudah keluarkan bukti2 yang mereka masih lagi berhubung Januari ini.
Uols fikir ler sendiri.. :P
Kredit to OhBulan.

BBM..

Jadinyaaaa????

Mereka sahaja yang tau disebalik cerita ini.. Kita??Layankan saja..

Khamis, Januari 27, 2011

Cara nak hilangkan mengantuk waktu di Ofis?

Lately asal kul 11 je mula la mata aku macam dah takde pedoman dah. Asik nak melelap je koje nye. Camne ek uols wat kalau ngantok?

Meh kite kongsi tips.
Kalau acik camni la :

1. Larik laju2 menuju ke tandas, bukak paip tadah muke. arghh, basahla tudung kan. ahaks :P
basuh muke la. tang mata tu tonyoh kasik lama skit, jangan sampai tercabut bijik mata suda ye.

2. Jalan sopan santun menuju ke gerai berdekatan atau kedai mamak, dan jerit "kopi o ais 1"
perghh lega weh.. bile sedut air tersebut.

3.Bangun dari kerusi, gelek2 pinggang. Senam senaman la sikit. Adoi korang. uhuk

4.Tampar muka kuat2, kompem dah tak ngantuk. Bole ke camni??

5. Bergosip dengan rakan sebelah. Ni pon kompem tak ngantuk. Cume korang akan diberi notis berhenti keje saje.

6.Ni bebetul ni weh.. Minum air masak banyak2 k. Berbotol2 baru oksigen ada, dan idak le mengantuk aje kejenye kan.

7.Pasang Lagu ganas sikitla, jangan le yang jiwang2 tangkap leleh air liur basi punye kan. uhuk2

eh, buat masa skarang tu je la yang acik ado idea nak buat.Esok lusa kita kongsi lagi k. hehe
Korang canne plak?
Ke bila mengantuk je terus laju2 lari masuk bawah meja dan ZzzzZZzzzz??? Kelassss uolsss!

Pabila Labuchee Menyentap!

Bole ke aku nak hadap beliau esok hari??????
Tension, rasa nak hempok2 kat dinding!

Berubahlah mengikut umurmu...
Takkan orang lain pulak yang asik nak tengok je karenah bangang tu!

Jangan tunjuk sangat kebebalan itu kerana ini akan menyebabkan sume orang rasa nak lempang kamu laju2 tanpa meninggalkan kesan.
Jangan bagi alasan bodoh, bila orang cakap dengar elok2.
Siapkan apa jua yang orang mintak tolong.
Jangan Cakap je berhabok, apaaaaa pun tarakkk!

Bak kata someone, ang tu dah macam patung display.
Cantik dipertonton kan, tapi tak gune 1 sen!
Harap maklom....

Nota Penumbok : nampak tak gua mara skang ni... ahahahahahahhahaa

Selasa, Januari 25, 2011

Cinta Fasha Sandha dan Jejai sudah berakhir

Tiap tiap pagi mak acik kalau bangun tido nak pergi keje memang akan bukak tv.
Acik kan tetamu, tido la kat ruang tamu. sedap tak pantun tu? tetibe hahahaha..
Volume bukan calang2 weh. Paling kuat kalau boleh. Nak kejutkan Jiran sebelah la gi keje sekali.
Selalu bukak MHI la, kan mula2 pengacara mesti cakap pasal paper kan.
Mule acik bolayan la, sume buat cam biasa je. ewahhh..

Tetibe dengar Fasha, Jejai Putus! wah.... sume lari2 dekat tibi. Acik dengan mamai2 air liur ade lagi bangun weh.. Ahaks!

Mengikut yang acik baca ohbulan mereka ni sebanar nye dah putus lama dahhhhh...
sebelum Si Fasha ni bawak diri ke Bali. Entah betul entah tidak hanya mereka yang tahu....
Uols, my Uncle Arwah Awang Buncit (Kenai ke idak korang ni... ngeh3) cakap apa sahaja yang dikatakan oleh pihak media ni kadangnya ada betul nye,, biasalah artis nak sorok kemain kan.
Bak kate pepatah "takkan pokok bergoyang sendiri kan kalau tak kena tiup dengan angin" (pepatah ke ni weh???kuikui..)


Bleh ke nak cakap "what u giv u get back la"...........

Sekian...... dari saluran kecoh mengecoh!

Header Baru acik cantik kan? Nak sedapkan hati sendiri :P

Berani nak cakap tak cantik?
Acik belasah korang! ahahahahhaha
Weh, taulah header baru acik cam ada yang tak kena.

Acik bab edit mengedit ni memang fail sikit.
Bagi la bab memasak ke, memekap ke, barulah ada feeling oih. tetibe.
Ade sesape baik hati, penyayang, anak solehah, nak tolong acik wat kan header? ehehehehhee...
Free la.. kite kan kawan baik :)

Nanti acik nak torai lagi.
Mana tau lagi cung melecung..
Korang pun kalah (rasa nak lempang je dengan keegoan beliau ni..)

Nota Noti : Pernah tengok Gajah berak tak? takde..saje tanyaaaa ahahahahhaha!!!!!

Jemputan Majlis perkahwinan Labuchee dan dot dot dot..

Ha...Laju2 Klik. :)
Jemputla ye datang Majlis Perkhawinan acik yang tak seberapa ni.
Detail tengok bawah ok..

wah. Bajet kartun pompan tu acik la.
Slim gituk, berangan la kau acik sampai ke sudah.
Eh lupe pulak detail majlis.

Waktu : Start kul 12
Tempat :Umah Acik la.. takkan tak tau.

Settle???
Owh ye..tarikh lupa nak jaja.
Bulan 4 weh......
Tahun belom tetapkan lagi. Korang standby la hadiah dulu k!
Aci tak? ahahahaha... Lempang acik plis!

Dah2, jangan nak mengarut lelebih. Sebenarnya cerita ni wujud bila acik blogwalking page Ayu.
MyFren la. Dia sudah menunangkan diri beliau dan mahu berkhawin. Tapi biasalah pengantin2 ni risau apa je? DUIT ler kan.. Kos segala mak nenek nak disediakan sudah tentu menggunakan ongkos yang banyak.

Ada betul nya kata kawanku itu sebabnya if kasi paper beg yg berisi "yang ado" pasti akan menjadi bualan org selepas majlis perkhawinan. Weh, gua cakap nan lu kan (wah tetibe jadi garang ni) yang keluarkan duet tu sume gua! jadi apa lu dapat, lu diam. lu terima dengan redha. BOLEHKAH?uols...

(Berubah jadi sopan santun semula)
Bukan ape uols, yang nak mendirikan masjid tuan empunya badan. Yang nak menanggung segala kos, utang piutang sume nye kita sendiri. Bagi acik la kan. kan. Ni cakap terus terang punya takde simpan sorok berak tengah jalan tak ngaku punye (ape punye pengotor kau ni acik...) Insyaallah, jika diizinkan Allah acik berkhawin pada masa akan datang ni. Acik akan buat sesederhana yang mungkin. Kalau kita ada lebih, kita buat lebih. kalau kurang, muge kita sesama hepi masa majlis itu. Ala2 kongsi kegembiraan uols.

Kenapa iols,weols,theyols takot nak khawin??
1.Bakal bini mintak hantaran tinggi??
~ikut kemampuan la uols, kalau takat nak sedapkan telinga orang datang bila denga hantaran nye tinggi, baik ler rentikan. Sebabnya kalau mampu memang dah simpan baik punya, acik respek la.cayaaa la sama lu. tapi kalau wt loan bank.. Pas kawen sape menanggung?diri sendiri kan? (Acik cite sal diri acik okeh... tak ckp org lain pun. ngeh3..)

2.Tak cukop duit.
~Kos tinggi, katering, pelamin, mekap dan sebagainya..

3.Reta (Harta) takdo lagi
~Moto, keta, ketapi, rumah takde lagi. takkan nak menyewa?duk umah mertua.?Acik gamble je. mane2 bole asalkan bole berteduh wahhh.ahahahahahahaa

Banyakkan weh kalau nak list kan.
Sebab tu ramai bujang2 skang ni.
Ehem...ehem...acik pon bujang! tak mahal pun hantaran yg diapply. :P
Larikssss.........




Meh sini dekat sikit nak bisik.
Acik nak kasitau awal2 la ye. Majlis kahwin acik nanti sederhana je, taknak mewah2. Acik Low Profile, pemalu, sopan santun, penyayang (motipp??) sumela. Jadi tidaklah rasanya mahu membuat majlis besar besaran cukuplah kite sama2 merasai kemeriahan nya. ( feeling2 artis...)

Kau nak kasi apa kat tetamu kau acik??
-
-
-
-
-
-
-
-

yes! TELO la...
Kenapa?Nampak kedekot?
Nehi.. nehi. Mak acik dah cakap, lame dah tak gi orang kahwin dapat telo.
Sekarang ni macam2 menda orang kasik, wat semak umah weh! (ampunn......acik punya perasaan je la..)
Kasi telo, kasi ngap dah hilang!! hehehe

Uols,
Kadang2 manusia ni selalu je ada sifat tak boleh tengok org senang kan.
Bila Tuan rumah tu kasi benda cikai2 je, nanti ada la mulut cit cat cit cat sana sini.
Kedekut la, ape la, itu ini la...
Tapi cuba kita di tempat mereka? dah buat sehabis baik. Penat lelah dan akhirnya ramai mencaci.
Kesimpulannya :
Terima saja pemberian org, walaupun sekecil zarah! ia amat bermakna, kenangan di hari bahgia kan. Dari tak dpt ape.. Apa kau nak cakap? Bersyukur kan lebih baik.. Kita datang rumah dia pun nak tengok dia bersanding betul tak?

Uols jangan la segan silu jempot acik ek bile kawen....Acik Okeh punyeeeee ngeh3 :)

Nota kengkawen : Awas! Kalau ngata acik time acik kawen nnt.. *matiksler emo! ehehe

Isnin, Januari 24, 2011

Saya Menang Moto?Eh Bukan... Menang Astro B.yond PVR

Salam uols..
Wah, tajuk nak panjang je.
Ni berita,khabar gembira last week.
Staff Nuffnang call (very lebut la suara you. tergoda i. seb baek i perempuan. ahaks tetibe..)
Masa dia call tu acik dah berdebar2 gile babas ni, eh pasai pa plak nuffnang call aku ni an an.
So, bila dia kata u punye comment antara 10 yang terpilih. Wow! Syukur Alhamdulillah..
Dia tanya la duduk rumah apa, ada astro ke tak.
Cit cat cit cat, settled.
Tengok email.. Alhamdulillah lagi..
Jadinye kena la usaha lebih lagi untuk buat review...
Weh, nanti pas abes review dapat ape??
Antara 10 blogger ini akan memenangi tiket melancong hoih. Sape taknak?
Ada harapan ke kau acikkk??
Yang lain terrer2 dan blogger lamo weh!
Insyaallah, rezeki mana tau an an. ehehee :)


KLIK PADA GAMBA UTK TUMBESARAN.hukhuk

Ni acik tengok kat Nuffnang. ececeeeehhh....

.

KLIK UTK TUBESARAN LAGI.hohoh

tu diaaaaaaaa....

Komen yang acik try tuk contest itu..
Ahaksss... takleh blah..
Alalkakakkaka....Sivaji the Bos!

Tetibe blur nak buat penutup....
Eksited.Gembira.Syukur.

Terima Kasih Nuffnang, Terima Kasih Astro...

Ahad, Januari 23, 2011

Danish kena Dera???

Halamak...
Siapa gerangan nye yang dah mendera dan menumbuk numbuk macam tumbuk padi si budak bucuk Danish Haikal ni...??

Sedihye muke die......
Sob.. sob...
Aik.. Suka pulak dah?
Sengih2 je ni?
Nak kena belasah lagi ker?

Sesape nak amek stund man leh tempah ini budak, sangat dasyaaatttt... ni Kak Lang la makeup, dah takdo kojo agak eh.. hehehehehe


Wah... Dah insaf ape???
Adoi. rosak rosak..
Ni Dak Laki hoih bkn pompuan.. Tapiiiiiiiiiiiiiiii somel yang amaaaattttttt pakai tudung!

Nota Gedik : Oi.. oi ni pakai tudung Along kan kan... Belasah nakkk? huhuhuhuhuh

Sabtu, Januari 22, 2011

Mari Mandi Manda

Cuti Thaipussam ritu korang gi mane?
Mula pagi tu takda apa planning pun, bangun tido pn dah seploh uols ( piyed weh.. xleh solat. kui3)
Mak cakap mak itam ajak pergi mandi mandaa kat Kg Kemensah.
Dah lama weh tak pergi memandi kan diri, dah bape tahun lamanya tak jejak kan kaki ke kampungku?wah tetibe jd kampung..uhuk3..

So, bangun siap2.. Desuppppp jumpa disana.
Ingat nak pegi Jinbara punya tmpat mandi tu. Penoh, gile tak hengat.
Jalan2 sekitar jumpe la tepi ni. Not bad la weh..
Pangkin pun sewa rm20 je.
Eceh... Bajet hot je mamat ni. ahaha
Ni adik sepupu acik, Hariri namenye. Dah besaw weh..Adoi dah eh kawen ni tetiberssssss hahaha
Perkerja kontrak yg ktorang upah. ok x?
Mereka ni ralat duk tangkap ikan kecik2 tu pastu simpan dalam botol.
Dak Haikal tu la yang bela ikan2 tu skang. Gigih! ahahaha
Wah, nampak tak puteri gunung segantang ngah mandi manda tu?? ahahaha...
Sedap hoih kena pukul(wah...pukul!) dengan air terjun segan2 buah tu, laju weh.
Macam massage tak payah beli senaman yg gegar2 seluruh alam tu hooo....
Balik umah tak hengat punye kebas!
Hoih, sape yg amek gamba ni. Jangan scary uols, tu acik okeh.ahahaha
Sambil feeling2 fotoshoot majalah mangga aku duk bawah air terjun!
Dah balik tu, gi terjah abah memancing kat tempat mandi "Angah" ape ye namenye?Almaklumlah acik ni dah tuo uols. Mane nak ingat name2 itu..
Weh2... Owner nye adalah kenalan2 keluarga kami di hulu kelang.
Wahhhh..parking free la uols.
Tempat mandi pun not bad! nyesal sket la mandi kt bawah tu.
Kat Angah ni lg mantap weh. Siap ada chalet, leh sukati ko la nak tido bape lame.
Rate pun tak mahal sgt rm40 - rm70, mandi sahaja plak rm2 je kena bayar ok. Jimat kan?? Best pun best! Paling tak menahan sanubari acik, Karaoke adooooooo :P
Menggeletek acik donga dorang nyanyik2 kat situ. (Sambil kaber muke ala2 ct nurhaliza )
Next time kite gi sane ye familyy kuhhhh.. :)
Percutian, perjimbaan yang singkat dan menyeronokkan!
(Sambil kenyit2 mata kat makcik owner dan kaber ala2 menantu pilihan! lariksss)



Jumaat, Januari 21, 2011

Hashim yang Comel...

Leh ke layan gamba tanpa bercerita?? hehehehheee...

Menunggu Hashim kuar dari bawah kereta. Hebat kan hashim? Bole masuk bawah kereta..

Tu la Hashim.. Nampak tak? Tu yang paling kecik tu.. Sape? Ayaaammmm tu la, Haziq bg nama kat ayam tu, kelass..nama hashim. Adoi ajik takde name cun lg ke? hehehe. Tengoklah si kecik Adik Hafiey tu. Die pn nak join sekali "buli" hashim. gituk. :) Nomei....

Eh Hashim.... Jangan larikssssss...
Pandai wooo ayam ni, lepaskan je terus je masuk reban gituk. Wah, ayam gi sekolah ni raso eh..
Kono lambung, kono bulu tapi ilek yo ayam ni.. Acik respek la nan ini ayam. tepok2 tngan.. tetibe! ahhahahhahahhaaa
Haziq ( Baju Hijau ) minta hadiah "hashim" time besday dia nnt..
Agak2 Atok kasik ke? hehehee
Ke Umi bg ke Hashim jd penghuni rumah?
Nnt maklong belikan adiah ayam ye. Adoi, baik btl dak ni. takde mintak mainan mahal2 ok. Ayam je.. ngeh3. :P
Haris pulak mintak buatkan kek bola time besday nak sambut sama2 yelaaa..sesama April uols.
Ade sesape ke nak ceponcer kek nnt? Berangan je yeh yeh ehehehhe :)
Nota Kekanak : Seronok tengok karenah budak2..

Kasihan Beliau...

Uols,
Kesian kan??
Kesian je?Bawak datang la ciken cop ke?ferreo rosher ke? janganla kedekut sangat. Allah murka. hehehe........


Itu je nak kasi canang.....

Tak marah kan?

Luv uols sampai pengsan!

10 Perkara Paling Best Masa Sekolah Rendah

Salam uols,
Selamat Malam hoih.
Apa bikin? Acik br je online ingat nak check email ke hape.
Bosan weh tak terkata.. uhuhu..

Berbalik kepada tag tadik.
Dr haikal thanks ye haikal sudi tag acik ni ha..
Sapo la acik di kalangan blogger ehehehe...

Jap jap acik cubo refresh otak acik yang dah hang nak ingat kenangan lamo gituk.
Acik ni dari kecik duduk dengan arwah nenek dekat Hulu Kelang dopan Zoo Negara tu la.
Kampung uols, kire acik ni gadis kampung la... bole?opkos bebeh!
Jangan nak tak percaye yeh, acik lempang buku lali kang..

Meh kita terjah :
1. Acik dimanjakan oleh nenek. ofkos la best weh! cakap yo apo dapek kan..

2. Tambang bas murah oi. 20 sen ke 50 sen camtu. itupun paw ustaz Rizal. Baikkan acik??Tulah da koba kan korang tak cayo....

3. Best sbb rumah dan skolah(hulu kelang) sehala je jalannya. Jalan kaki pn takdolah lolah sgt. Weh acik..Cube kau jalan skang, tak ke klinik kau amek gas tak sahhh ler. uhuk2..

4. Balik sekolah, nenek dah siap masak.Masak kat kedai weh, sian nenek acik.. hehehe

5. Paling best sebab mase skola hulu kelang Makcik Kantin adalah sedara oi.. Makanya, poket jimaaaaaatt uhuk2...

6. Kena paksa masuk menari.. Ni best la weh! Kena paksa! ahahhahahaaa...

7. Masuk darjah 4 acik dah skola kat Sg Kertas, Bestnye ape? Naik Bas Sekolah la..Kena bgun pagi... Best weh. Kan kan! Tak caya plak lagi uols..

8. Duduk rumah sorang2, adik2 duk umah maklong. Best weh, jadik anak manjaaaaaaa lg.. Dengkik! ahaha

9. Cikgu hensem2 weh! Aci ke jawapan ni? kire ni pun bestttt la kan?? hahahahhaaaaaaa

10. Kalau ada kokurikulum or tusyen kena jalan kaki.. Kat sekolah acik nun ado 3 bukit kena jelajah.... Best kan weh?? iyeee...senaman uols..

Pergh.. Da cukup seploh an? eh, lamo2 acik baco balik apo acik meraban kek atas ni ha... rasanya macam byk BEST kan kan? Ke memang masa acik sekolah rendah takde apa yang best????? Aduhhhhh...... tetibe ase nak fengsan uhuk3.. Lariksss:P

Ni......Acik kono tag 2 org..
Tapi acik nak tag 5 org...

1. Lela
2.Ain
3.Hakha Noche
4.Ayu
5.Aisya muhamad

Buat weh.. Jgn tak buat.... :P
Jangan lupe terjah Blog Haikal ok... LInk kat atas.
Jangan nak manja sangat la. Scrool alik ke atas huk3...

Nota Acik comel : Kenangan yang lama ttp dalam ingatan kan. Mano leh lupo.. :)

Jumaat, Januari 14, 2011

Hukum bersanggul tinggi?

ALLAH menetapkan cara bergaul, berpakaian dan berhias yang terbaik di dalam al-Quran sama ada bagi kaum lelaki atau perempuan yang beriman.

Bagi lelaki, Allah berfirman yang bermaksud: "Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka, dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui tentang apa yang mereka kerjakan." (Surah al-Nur ayat 30).

Manakala bagi wanita Allah berfirman yang bersambung dengan ayat di atas: "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman itu supaya menyekat pandangan mereka (daripada yang diharamkan) dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka menzahirkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak keinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang yang beriman, supaya kamu berjaya." (Surah al-Nur ayat 31).

Setiap lelaki dan perempuan mukmin hendaklah mematuhi suruhan Allah di atas. Hukum bersanggul bagi wanita pula, tiada larangan khusus mengenainya.

Dengan kata lain, ia masih dibenarkan apabila memenuhi syarat berpakaian bagi seorang wanita itu berada bukan bersama mahram dan di luar rumah seperti menutup aurat, tidak menampakkan tubuh badan (tidak ketat) dan tidak menarik perhatian ramai.

Ini kerana cara berpakaian yang membuka aurat, ketat dan menarik perhatian ramai dan seterusnya bergaul bebas antara lelaki dan wanita bukan daripada ajaran Islam.

Namun terdapat hadis yang menyentuh persoalan akhir zaman dengan masyarakat manusia mula melupai ajaran agama. Mereka tidak menghiraukan tata cara bergaul dan berpakaian yang diajar agama.

Mereka lupa tanggungjawab untuk mendidik keluarga dengan ajaran agama. Ini berlaku sama ada kepada kaum lelaki atau wanita.

Contohnya, Rasulullah bersabda: "Akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang (nipis dan ketat). Di atas kepala mereka pula (wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat." (Riwayat Ahmad).

Seterusnya: "Dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka di dunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini." (Riwayat Muslim).

Hadis ini perlu difahami secara umum dan dalam konteks tertentu seperti di atas. Ia bukan boleh dijadikan asas hukum wanita bersanggul tinggi semata-mata.

Ini kerana hadis berkenaan menceritakan wanita-wanita terlaknat kerana mengabaikan ajaran Islam. Begitu juga dengan kaum lelaki yang disebutkan di atas. Walaupun begitu, kita hendaklah berwaspada supaya tidak melakukan perbuatan sedemikian.

Nota Sanggul : Erm, acik pun tak dapat nak komen.. Selamat beramal uols :)

Khamis, Januari 13, 2011

Acik kena Pawww??

Salam uols,
Balik dari Party Budiey tu acik naik train, gemok tak dapat ambik sebab beliau tak habis lagi maen futsal(tapi kalah!Padan Muke lu gomok.ahahaha). Ok, acik dengan gagah perkasa sensorang naek putra sampai terminal.Neena ambil hala ke times square, deting barangkali. ahahhaa

Weh, sangat letih. Ramai orang pastu kena berdiri sambil berdiri tu acik bole tido. Kompem ngantok!
Ade la sorang minah ni. Tersengih sane tersengih sini, acik rilek je la kan balas2 sengih. Sekali tgk beliau pun turun sama tempat kat terminal putra. Tak jadi masalah la kan. agagga

Menunggu bas, dari berdiri ke mencanggung (takde tempat duduk.Penoh!haiyooo..) mencanggung ke duduk atas tangga, idak ler bas tu datang. tak abes bas UIA. Memula acik bajet sopan santun je la kan sebab ade mamat ensem uols! ahaks :P

Lama kelamaan, panas gak hati kewanitaan yang lemah lembut dan penyayang ni kan.
Nampak la minah sengeh tadi tu then terus la pelawa....
"erm, adik duk mane ek?
"Duk kat pinggiran,dekat dengan klinik rassi"
"Owh ok.. Jom share naik teksi. Lama la bas ni.."
"Ok...Jom la sy pn nak naik teksi tapi takde kawan.takot."

Maka naikla kami teksi.
Dengar ceramah Pengerusi Persatuan Teksi Terminal Putra (Bangga siot!) miahahahaa..
Tak abes2.. Pakcik ni cakap2 pastu mesti last skali die cakap "Ha...begitu laaa ceritanyaa"
Aduh..Pakcik2..Nasib baik, saya ni penyayang. ececeeeehhh! Tapi pakcik gile terror la weh speaking..Acik pun gagap2 gituk!

Eh, berbalik si minah sengeh tu.Sebelum sampai umah acik mesti sampai umah die dulu.Acik bajet2 xpela turun kt sini je la.Kan kongsi baya. Acik baya dulu la kan.
Turun je,dengan selamba minah ni salam2 dulu pastu dia cakap :
"Thanks, nnt kalau kita naik teksi lagi.I'll pay ok!" dan berlalu pergi tanpa ada perasaan bersalah.

WHAT??!!!

Kau bukannya,kawan2 skola aku ke.Sanak saudara aku ke, Jiran tetangga aku ke yg tetibe next time nak naik teksi bersama weh!
Gua punya la tercengang, aikkk!! budak ni nampak nye mcm dah lama tak makan penyepak ni..Tapi disebabkan gua seorang yang lemah gemalai kan. Wat rilek je la.. :P
Ya Allah, kau berikanlah petunjuk pada gadis itu.. :)

Tetibe uols!
Harini lepas lunch sesaje la bersiar2 cuci mata kat kedai2 ni haa...
Sekali, Eh eh...... ni macam Minah sengal tu! Yes! Acik tak silap, memang dia. Cehhh, buat2 cam tak perasan pulak. Bukannya badan acik dah kurus pon nak buat tak kenal. Tapi acik wat selamba gadak je la.Nak biarkan die rasa bersalah sendiri. Dia tengah bodek2 cina kedai henset tu la, nak jual henset kot!
Aduhai... Mungkin beliau ada masalah kewangan barangkali. alallalalallalala

Fikir positif acik...
Mane la tau, ayah or mak die sakit dan memerlukan duit, kena balik awal aritu, duit ada singgit.nak beli ubat,tak mampu naik teksi kena naek bas. uhhhh, kesiannnn..... Okeh2, anggap sedekah saje la uols. Nak cerita jer. Motippp??ahahahahhahahhaa...

Nota Kapoww! : berhati2 la anda.Tak semua manusia bermuka baik ini sangat baik.pengajaran ler acik oi!pasni naek teksi sorang2.. Aduh lagi scary uols. agagagaga

Rabu, Januari 12, 2011

Gambaran Hari Kiamat

Salam Uols,
Terpana sikit acik membaca post yang telah dishare oleh rakan di facebook td.
Berkongsi sesama kita kan,masyaallah.Takut, gerun,macam2 perasaan ada.
Uols baca la dulu ye... Kalau boleh share, kite share la ye..
Sama2 merasa insaf dan mudah2 an apa yang kita kongsi ni dapat merubah kita menjadi Hamba Allah yang soleh dan solehah. Amin.. :)

Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha P erkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.
Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- P emimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. P ertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi

Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.
Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.
Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.
Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.
Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :
i - Meringankan penderitaan makhluk di P adang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ii - Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
iii - Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

①Sedekah/amal jariahnya.
②Doa anak²nya yang soleh.
③Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

sumber: Amar Sufi

Selasa, Januari 11, 2011

Party Ulangtahun Budiey.com ke 4 part 4

Dah penat berjimba, terpekik terlolong ahahahaa
Udah sampai masanya kite menonton wayang. Cite hantu, hehhehe,, bukan hantu Kak Limah ok. :P
KHURAFAT..
Filem ini akan ditanyangkan pada 13 Januari iaitu Khamis ni la.
Kami diberi peluang menjadi penonton pertama meonton filem ini.
Wah tak sia2 kan kami join Party Ulangtahun Budiey.com ni..
Acik tau, mesti tema budiey.com menjanjikan yang terbaik untuk para pembacanya. ahaks :)

Beratur weh..beratur... Nak masuk sila beratur, kaki masing2 dah kekejangan tu. berdiri bapak lame kan, tak sabo nak duduk weh. ahhahahahaa :)
Dr kiri, mummy, kak ernie(geng baru) , Lan, neena dan dak cun.( eh bkn ke??alaaaa..nak perasan sesikit takbley kuikui)
Budiey kasi kami tiket ini..... :)
Pink uols..
Free seating.. Nak bersila depan sekali pn buleh tadehal..
Aduh. rosak gamba. tu bkn perut ibu mengandung okeh.Acik belasah korang kang! ahahaha
Bergamba bersam Datuk Yusof Haslam mewakili anaknya Syamsul Yusof yang tidak dpt hadir kerana menjadi kelawar pd malam hari. (haaa...korang tu fikir laen la tu pas2 ade ura2 nak saman acik la tu.lariksss...)
Maksudnya disini, saudara syamsul pada malam sebelum tu beliau bersame sepupu (eh yeke?tak ingt le acik oi..) ada kerja yg dibereskan sehingga ke 8 pg.Jadi tdk dapatlah hadirkan diri (Eh, ni Datuk sendiri cakap ok.. hahahahaa.Acik tokok tambah sikit je kasik skrip best!)
Bersedia atau tidak?Bolos saja dinding itu..
Ehhhh. bukan dinding uols.
Sedia atau tidak kena tengok gak la cerita ni weh..
Sound best! cerita best! Pelakon best!Hantu best!
yang tak bestnye, tak sempat nak beli air dan popcorn. ceitt, makan je keje kan..
Nak tau Sinopsis Filem KHURAFAT?
Meh Acik cite sikit yeh :
Anna (Sabrina Ali) frust menonggeng apabila balak beliau (Johan) telah berkhawin dengan Aisyah(liyana jasmay) yang sgt Sopan, baik sume la..Anna tu kaki club, mabok2 sume la...
Anna ni asikla menganggu si Johan n bini die nih. Tiap2 malam Johan n Aisyah ni kena kacau dengan benda2 la, sangat scary uols. Akibat frust menonggeng itu, Anna membunuh diri. Sadis :)
naktauceritalanjutpergilatengokwayangweh! penatacikceritakatsini..
JANGAN LUPE..
Serbu panggung yg berdekatan rumah anda!
ewah, cm iklan kau acik..
Korang takkan rugi punye. ahaks :)
KHURAFAT best!
Nota Senang hati : Dah2....dah abes dah pun apdet pasal PArty malatop tuh ehehhehhee :P
Tahun depan mauuuu lagikkkkk :P

Party Ulangtahun Budiey.com ke 4 part 3

Ewah.. Saje nak banyakkan post weh..
Jangan menyampah uols, nanti Allah tak sayang .. (insaff..)

Kiranya la kan, party kali ni memang the best sebab penglibatan ramai artis.
Pelakon2 Khurafat seperti Liyana Jasmay, Sabrina Ali, artis2 lain yang acik perasan la ek. Farina Af, Tom,Heliza Helmi, Ning Baizura, Isma Af,Tuah,Zizi,Halim OThman, Farawahidah, Altimate,Shaz,Arrora Salwa, eh macam2 la uols. Sangat best, terasa mcm artis plak. (tetibe..Sepak acik lelaju weh. ahahaha)

Paty Ulangtahun kali ni juga dibawa oleh Radio Suriafm, kalau tahun lepas pengacara adalah Ajib Murai.com tahun ni pengacara nye ialah Tuah Zulkarnain dan Zizi. Aduh, suwit je Tuah ni..Kire tak sombong la. Masa weols nak ambik gambar dia baru lepas makan. Secara sopan nye die cakap "kejap lagi ye" tak lama tu, dia pulak yang datang sendiri ckp "ok..bole ambik gamba sekarang. Haaa, kan bagus macam ni.Artis yang tidak meninggi diri, bkn saje disayangi kuarge uols.kesayangan feminat gituk!

Aduh, Abaikan ye muke selebet mebet acik tuh..Haish, entahla tak vouge langsung ahahahaa...Jauh berbeza dengan Kak farawahida yang sangat comel itu. hehehehee
Kak Fara ni pun sangat suwit. Lepas ambik gamba ni dia tarik acik ke tepi sikit, cerita pasal cekak yang acik pakai kt tudung tu. Thanks ek kak, nnt kite gi carik kedai tu..Tapiiiii, terlupaaa la akak ckp kedai mane??bole?adussshhhh.... Summit ke?the mines ke?alalalala.. sangat lupe ni :(

Liyana Jasmay.. Uols, sangat Kurusssss saje weh LJ ni. Malu acik nak bergediks nan beliau. dan beliau sgt comel weh. Sangat ramah. :)
Senyum je walau ramai serbu nak ambik gamba..
Dorang sume ado kamera gempak2 acik ni haaa... TUmpang orang je.. Maka, tak banyak la gambo yang ado... :P
Hek2...Bile nak abes part2 ni Acik oiiii....
Okeh2 Last weh...ni last....
Part menonton wayang. cerita apo?
KHURAFAT...
Sambung.. sambung.... :P

Party Ulangtahun Budiey.com ke 4 part 2

Sampai sana je dah pukul 12 lebeh dari pagi tak makan,
Dalam train gua dah dah macam nak muntah2 kan, kepala pening ahahaha..
Neena sampai letak minyak angin bagai. Tak menahan weh, siap cakap "weh..jgn cakap nak muntah nak muntah nnt terbayang dan akan muntah " (ada la sikit2 cmtu die ckp) ahahahhahaaa
Punyaaaa la lapa, sampai pun bkn terus bole makan. TUngguuuuu lagi. Sekali dapat makan hambek ko. Neena tambah 2 kali, tak sangka si keding ni makan byk. Pape mee gorang itu sangat sedap tp tahun lepas punya party makanan lagi byk malatop wooooo.. ahaks :)
See, mee goreng ada. Kueh ado, macam2 laaa...
Kucing garong yo takdo (tetibers.. ahahaha)

Ni diantara hadiah untuk para pembaca, cabutan bertuah sume la. tu tengok siap ada hadiah untuk anugerah pembaca uols. Mcm pembaca setia, pasangan pembaca paling romantis, pembaca paling cool, paling peramah, paling malatop! wah ... Taun depan acik nak pulun pulekss uols :P Fuhh kiri, fuhh kanan.....

Goodies bag untuk pembaca,Selebriti,Vip macam2 lagi hoih..
Paling penting tu laaaaa...Blackberrryyyyy :P
Ni ler pemenang cabutan bertuah paling dinanti2 kan uols.
Balckberry uols, ate gile kau xnak. Dapat free plaks tu kan. Tahniah la ye bang.
Eh tapi......gua dari awal duk usha beliau. Eh bukan acik gatal okeh tapi muke bader ni sejibik cam muke si Don.
Nota utk Gumuks : Mok, bade ni sejibik muke lu mok. Gua Usha tahap tak lepas punye tapi tentu2 la bukan mok sbb bader ni putih lu manis2 kan mok (sambil garuk2 pale.. takot budak dumok ni marah! ahahahahaa..)
Dan Abg ni ape ye name acik luper, memenangi Anugerah Pasangan Pembaca paling Romantis.
Aduh.. Ni sume gemok punye pasal. Acik dah ajak dah pun die pegi (kalau die pergi leh la acik rembat goodie bag die.ahaha)
Bengang je, acik cakap kt dia :
A : Gemok, nnt ikot eh gi Party tu
Gemok :Ah, taknak la..Org tak suke la party2 ni.
A : Alaaaa..bkn party mabok2 pon!Ngok..
Gemok : tak mabok pn tetap taknak.
A : alaa..orang nak menang pasangan pembace paling romantis hahahaha
Gemok :LAgi la xnak, mane ade awk romantis2. Tipu je gumuk ni.
A :sengal!ahahahaahhahahhaa
Adoi... bleh kena kencing berdarah weh!

Pembaca pertama yang datang weh.. Abg Lan, lagi sempoi. Beliau mnggondol, wah menggondol tau lan..
Anugerah Pembaca Paling malatop (Lelaki..)
Pergh mmg malatop la...Dengan spek dengan Kasut.
Pstt..pstt.. Lan, nak pinjam kasut wat noreh buleh?
Kasut noreh acik dah koyak mase men bola smalam.. Hahahaha :P

Sambung lagi.
Dah muntah belom :P

Party Ulangtahun Budiey.com ke 4 part 1

Salam Uols,
Wah, banyak sangat ke cerita pasrty sampai kena ada part2?
Banyak uols, baca lah sampai muntah. Tak muntah meh aku kasik muntak, gituk. :P
Camni cerita nye, pada 8 Januari 2011 bertempat di Cathay The Curve telah berlangsung nya Party Ulangtahun Blog Budiey.com, tak kenal? meh terjah SINI pasti kenal punyer.
Sobab eh dah join party mereka tahun lepas, maka dengan itu mane la boleh terlepas peluang kan untuk tahun ni.Tak aci la weh..

Sadis weh, saaat demi saat hari demi hari acik tunggu posting si budiey ni kat blog beliau. Nak tau macam mana nak juin party itu. Sekali saat acik MC dan tidak bermaya di rumah akibat sesak nafas tuan tanah telah post kan cara2 nye. Aduuhh...
Seb baek la ada si Neena Morelli tolong weh. Dia la dah hantar email dan mengatakan yg berminat nak berjimba bersama di party, Thanks beb! Wah, dah kira geng party budiey da haaa acik dengan dak Neena ni.

Hari yang dinanti dah tiba, da hallo2 dengan itu Mummy Sally. Janji nak pi same2. Ate gile kau , mane la acik tau jalan nak ke The Curve tu ngeh3...
Sampai2 tengok kat bawah kosong, sume dah macam gelabah.
Eh kite salah hari ke?
eh kite salah tempat ke?
dorang tak sampai lg ke?
laaaa...kite x dapat hepi ke?

Macam2 hal..Kan dah cakap di 2nd level. Kecoh tau anak2 hayam mummy sally ni miahahahahaaa :P

Banner Party Ulangtahun Budiey.com yang ke 4 :) Banyak betul penaja, ada dalam 30++ gituk, cayalah budiey, muge lebeh success yeh :)
Eceh, see...Name sape first ucap2 tu :P
Tak la yang first datang Abg Azlan, Kami kire second la pembaca yang hadir gituk :)
Eksited weh.. Ingat dah ramai gegilers :P


yeahh.. Itu saya, ceh poyo je kau acik.. Yela, sesekali enterprem. Eh asal aku nampak pendek pulak kt dalam ni?hish, abg kameraman nak kena belasah ke?tapi belasah manje2 je sbb abg ensem! LArikssss :P
Nampak ke acik tunjuk ape? 4 la, maksudnye 4 taun. hehehe
Tu semua acik dapat mase party tu. Baju Ulangtahun warna hijau,goodie bag macam2 ado,tiket wayang nonton Khurafat dan no bertuah 100 weh no acik!


Ni Neena Morelli. Geng Party acik uols..
Na,tahun depan siap sedia lagi okeh ahaksss :P

Ni la geng2 mak ayam yang tergopoh gapah mahu ke The Curve. Ecehhhh.....
Dari kiri Mummy Sally,Cik Fa,Cik La (eh...nak jugaaakkkkkk ahahaha) and Cik Na.. sambung gelak?Acik tampar kang, gagagagga :)

Mekaseh yeh Mummy dan Cik Fa sebab tunggu kami. Dan bersama2 berjimba. Kelasss uols :P
Seronok Gelak2 macam takde hala tuju. Ngeh2..
Bersambung Weh..... :P

Sabtu, Januari 08, 2011

Suwit betol...

Salam uols.
Adoi, sangat suwit la bace itu blog.
Blog sape?
Blog Cik Girlfriend @ teman wanita @ marka @ aweks (hamboii.. byk naw..tp tuk sorang je ler.) Si Penjaga Gol yg Hot gituk..
Ish.. Acik suke uols.

Cam Romentik dan haih...tak terkate2 alangkah best nye kalau acik jua begitu..
Wah, melebeh kau ni acik..
Si Gemok kan romentik begitu..
Wachaaaaa.... Ngah sentap uols. Sampai ati kau gemok wat kite canni :( iklan jap

Ni kalau rajin gi ler singgah blog kekasih hati Si Khairul Fahmi ni, namanya Elia http://www.jejariruncing.blogspot.com/ Meletop uols,katenye selepas kemenangan Malaysia blog beliau mencanak2 org masuk.
Alhamdulillah rezeki kan dik oi..
Muge anda berdua bahgia hendaknye amin.
Eh eh..nnt kawen jemput acik bole??
Ala...bole la..Kan kite dah jadi kawan?tetibeeee...ahahahahahah

Nota noti : Safee sudah kawen weh.. Ok2,Acik ado Sabri Safee.. Pun jadilaaa.. :P

Rabu, Januari 05, 2011

“One Step Closer to the Maxis Om Nom Nom Race“

"why you would love to be a part of this Maxis Om Nom Nom Race"

Adoi, macam tak percaya pulak acik nak torai masuk "Maxis Om Nom Nom Race" ni haa..
Buleh ko acik kau ni?
Ececeh, ni ala2 Amazing Race la tapi berkaitan makanan.
Ofkos acik bole, tengok badan la..Sasa, kacak, comel, kiut semua la eh lupa penyayang masuk sekali dalam bakul (Lempang plzz.. )


Bila ni akan terjadi?

Date: 15 January 2011 (Saturday)
Venue: Modesto’s, Ground Floor, Capital Square, 7 Persiaran CapSquare 50100, Kuala Lumpur
Time: 8am-7pm (all participants must register before 9am)
Dress code: customized “The Maxis Om Nom Nom Race” T-shirts will be provided (please indicate your desired size in your blog post entry)
(Acik nak saiz XL tauuuu..)

Buat pengetahun semua, Acik pernah memenangi dan Menjuarai Pertandingan makan sate yang terbanyak, selain itu jua menjadi Juara lagi dalam pertandingan makan nasi impit dan kuah kacang terbanyak. Haishh kalau nak cerita 8 hari 10 malam tak tentu habis.. Kesemua nya acik sapu bersih weh, Juara dan Juara. Menangis nangis semua peserta lain, Kasihan sungguh acik melihat nya. Tapi Acik tak angkuh la, rilek je orang kata sebab semua kejuaraan tuh acik dapat DALAM MIMPI! Mencik btol uols!

Jadi..... Kasik la chance kat acik weh masuk ini Maxis Om Nom Nom Race puhlez... ececeh.. :P

Tengok ler hadiahnye kalu menang : (Jgn juling2 mata tuh ..hehehe)
PRIZES:
There are 2 main prizes to be won. The 2 teams who earn the most points will win the following:
1st Prize: A trip to Hong Kong 3 days 2 nights with 5-star accommodation (for the winning team members of 4 pax) worth RM10,000- (And also 1 free smartphone each)
2nd Prize: 4 x free smartphone – 1 per winning member.
All 60 participants will be rewarded with Maxis goodie bags

Nak Geng nan sape kalau dapat ? : tak tau la...Sesape saje, kalau cakap nak geng dengan kakJemah atau KakPeej tentu2 nya tak dapat ahaksss :P

~ Seramai 60 orang Blogger yang akan menyertai race ini dan mereka akan dibahagikan kepada 15 kumpulan maknanya 1 kumpulan ada 4 org gituk.

~Setiap kumpulan akan dibekalkan iPhone 4, the Finder301 application and Wireless Broadband,semua menggunankan rangkaian maxis. (Pinjam la wehhh Iphone korang nak praktis.. poyo jap! ahaha) Meh Klik Sini weh.... http://www.maxis.com.my/personal/broadband/wireless_allplans.asp http://itunes.apple.com/my/app/maxis-finder301/id375530216?mt=8##

Best kan uols.

Mudah2 an dapatlah ye.Dapatlah kita bergumbira selain beramah mesra diantaran Blogger. Thanks Nuffnang and Maxis! :)

Nota Nom Nom : Berbekal kan KG berat badan, acik Link kan Post ini.. yehaaa :P

Selasa, Januari 04, 2011

Hantu Kak Limah Balik Rumah punye kes....

Salam Uols..
Meh cemolot sket..
Lame ngedik weh... tetibe...ahaha
Ok2, citenye begini...
Cecite...Ceciteeee..

Acik Udah le menengok cite Hantu Kak Limah balik rumah ni masa die baru kuar wayang ritu.
Si Gemok belanje..Belasah je la cik bedah oi...
Tapi memang tak rugi la kan, sangat best dan kelaka nak muntah org kate..
Org la kata, bukan acik okeh..
Tak duduk diam semua org, menggedik sakan..
Tak leh berehat ler gusi,gigi, mulot, mate, bontot uols. Golak aje.
So balik2 dari tengok wayang tu, acik da "ter cecite cecite" kt femili ler.

Makanya dengan itu, mereka sangat eksited..
Dan sehingga kini, menjadi sebutan uols..
Hari Ahad ritu pas balik kenduri kawen dan daftarkan Ika ke kelas komputer singgah ler Wangsa Walk dengan harapan nak bazir2 duet la kt panggung wayang tuh..sekalik tengok umangaih ramai bonar yang beratur, mcm frust2 sket tapi gigih uols beratur demi femili aahahha...

Sebab abah acik ni bukan senang2 nak ajak gi tengok wayang, idak le beliau melayan..aduh..
tapi kak limah punye pasal........ eksiteddd uols
Suruh ler adik acik si jaja beratur dan acik mengusha2 skrin yang kuar list cite2 tu sume kan..
Aduh.......Sadis nyeeee, tgk cerita Hantu Kak Limah semua FULL..
Berdukacitaa ler gamaknye kan..
Takde rezeki org cakap....

So dalam keta plan2 balik la bila nak tengok wayang, katenya hari sabtu..
Owh......tidakkk, acik kan dah Join Party Budiey.com sudah 4 tahun... ngeh2
Tapi takpe kalau mereka nak pergi tgk wayang, pergila...Acik kan dah tengok..
Tapi2 uols, acik coba google mane tau leh reserved dulu..
Yang adoooooo la weh....
Sabtu dan Ahad cerita Hantu Kak Limah tu dah Nan Adooooo.....

Kasihan deh....
Takpelah, DVD kuar nye, org beli yang original yeh yeh....
Masa tu kite tengok sampai muntah...
Leh feeling2 sket,leh baring2 depan tibi ahahahaha....

Tak Ingat la, hari ape mungkin raya haji kot..
Kat Astro Ria kuar beb cite Hantu Kak Limah, macam terkejut je an..
Cerita ye ceritaaa... Setengah jam camtu..
Cisssssssss, sampai kat part best bleh plak Nak tau kesudahannya??Sila ke pawagam berhampiran (Alaaa..camtu laa maksud die...ahahahaahaa)
Potong jambul betul laaaa......

Pape pn, Acik kasik 5 bintang dari 5 bintang la untuk cite ni...
Ehhh, ade jugak org yang cakap cite ni bosan, tak best....Mengantok, menyesal pergi tengok..
Weh, kalau cite ni tak best....
Ape jadahnyeee dah berjutaaaaa beb..
Byk panggung FULL....
Acik dan rakan2 sehingga mau tengok 2 3 kali..
Adooooo acik kesah?Kau ade??
Kannnnn..Angkat ko...
Haish, bukan ape...Kdg2 manusia ni bila bercakap tak pernah nk fikir hati org...
Mai umah org, pastu pum pang pum pang pasal diri ko..
Taik teling acik ni mencurah2 uols kuar..
Mengenang kan minah sekor ni..

Opsssss, Emo ko acik di tahun baru..
Dah2, sape tak tgk lagi..gi nengok cepat... :P

Nota Kak Limah : Enjet enjet semut... Sape sakit naik atasss (Naik segala bulu acik nyanyi lagu ni, sambil terngiang2 sore Kak Limah..Lariksssss!!)

Isnin, Januari 03, 2011

Tunangku Khairul Fahmi...

Eceh.....
Tetibe kau acik jd tunang Khairul Fahmi..
Sory ek Elya.. hek2..
Saje nak melawak tengahari bute ni....

Weh.... Acik cume rasa kagum ke baca paper rini...
MU intai Khairul Fahmi..
Gile lah...Mudah2 an ye...
Malaysia Boleh.. :)

Ehem2....
Kalu ase nak lempang acik,sertakan la dgn felaaali ke fellelo loshee ke... miahahaa

Nota Rimau : Ehem2...Bang Safee.... Tetibeeeee, Lariksss!!!

Ingat Mengingati

Belog Labuchee adalah tempat acik mengadu domba segala kegiatan acik, sekadar menghiburkan hati sendiri dan menjadi tempat mengimbau kenangan silam.eceh!Maka dengan itu, segala apa yang tercatat di belog ini adalah dari lubuk hati acik. tiada kena mengena dengan sesiapa yang masih berpijak di bumi yang nyata mahupun sudah tiada ya ya ya. Selain itu, entry2 yang ditulis kadangkala dikarang oleh acik pada waktu malam dan diauto publishkan ikut sesuka hati acik waktu dan tarikhnya. Ia adalah bukan pada waktu pejabat (ewah.....). Uols dibenarkan berkongsi entry jika berguna la ye, dan diharapkan dapatlah dikreditkan ke Labuchee. hehehe. Sebarang kecurian yang berlaku di belog ini, penulis tidak akan teragak2 untuk belasah korang! aci tak?Harap maklum. Bersamalah kita mengeratkan silaturrahim. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terdapat ralat dalam alat ini