Selasa, November 24, 2009

Club Blog Bicara Sempoi

Salam uols...
Da lame x jengok2 blog sendiri...rajen sangat...huwaa...
Bukak2 je tgk kt shoutbox ade bicarasempoi kumen...
search nengok..owh...bestnye...x sangke plak blog acik yg menyawang ni ade gak org nengok kan..hihihi...
tp cam sedeh laaa....sikit je org dtg jengok......bile dah ada peluang camni..x salah acik cobe...hihhi

Acik Rase Blog-Blog Bicara Sempoi Camne? :
~bg acik blog bicara sempoi ni sebuah blog yang bagus dan terbek dr ladang sebab blog ni bgi peluang kat semua blogger2 kongsi link.yang jauh didekatkan, yg x kenal dikenal2 kan..x gituk..x susah pun syarat2 nya..yang penting silaturrahim kite sebagai rakyat malaysia tak putus....x semestinya kita akan kongsi kisah-kisah seharian, banyak tips, nasihat, pedoman dan sebagainya yang dapat kite manfaat dan share...

Kenape Acik nak wat BLOG neh?
~blog ni bg acik sebagai "diary"...all oh memories....kesedihan, kegembiraan yg acik hadapi lebih senang dan molek acik kongsi kat sini...bila acik menulis, walaupn takde pembace..sekurangnya yg terbuku kat hati ni terlerai jugek la kan...hihi ewahh.......ape yg penting..kejesamaa...(camtu erk?)...Kadang2 apabila kite berkongsi cerita dan nasihat sekurangnya kite dpt mempelajari sesuatu dan dapat pahala sebab berkongsi kebaikan..Dan yang penting dapat tambah ramai kenalan...dan merapatkan silaturahim dgn kwan2 blaja acik dulu..yehaaa...

*arap2 pasni betambah2 byk kawan acik hoih...hihhihh....
Mari2...jual selonggok seplohh inggit....seploh inggit....hahaaa...(acik jual cik ti2 yg acik ternak sbb da lame x berblog..ngeh3...)

~TERIMA KASEHH DAUN KELADI BLOG-BLOG BICARA SEMPOI~

Rabu, November 18, 2009

Malas Bapak...

Salam uols...
Pe la nak jadik ngan cik tipah skang ni...Duk malas2 nak hapdate blog beliau.....
Hahahaa.....
Skang ni acik duk gile ber fesbuk uolsss...
Meh3 la add acik kat sinun okeh.....
fesbuk
Mariii.........ngeh3...

ps : Nak Jage anak Ikan...nak jage anak ikan....

Selasa, November 10, 2009

Mengantuk nye wehhh.

Breeppp..breeeppp
Acik live dr OPIS ku terchentaaaa ni weh...
Aduh, letehnye dol...
Ase nk pitam, nk guling2 kt lantai...
Nak titooonn...Helpppp me......

Isnin, November 09, 2009

DugaanMu...Ya Allah

Tahun 2007
Petang Ahad

Hari tersebut merupakan Majlis Perkhawinan Angah dan Cek Amir(Jiran), majlis tu kat Taman Greenwood.
Meriah, tapi hatiku masih tak tenteram. Sejak beberapa hari ni hati rasa lain, mcm ada sesuatu je.
Kebetulan aku cuti 2 minggu. Cuti Semester..Syukur alhamdulillah dapat bersama keluarga..
dan kebetulan juga Mak Incek dan Pak Incek perlu ke Kelantan, ada Jualan barangan DONA.

Selepas majlis tersebut, aku mencadangkan kami ke rumah Mak Long di SG Merali, nak khabarkan mak dan ayahku akan ke kelantan dan meminta jasa baik untuk tengok2 kan kami adik beradik di rumah.
Hari yang Indah, dengan hilai tawa keluarga.

"Nak mesej siapa erh, kan ade banyak mesej free.."kataku.
"Mesej la Ibu tu...bla bla (x ingat la...) kata mak.

sambil menaip2 mesej dan berkata2 apa yg ku tulis....
Seronok, entah kenapa.....
Bergelak, suka...dam mcm2 lagik...
Sampai di suatu simpang ke Padang Balang...

"Ehhh bang, nape Van tu......"kata mak.
DAMMMMMM............
tanpa dapat meneruskan kata, aku dapat merasakan aku berada di atas jalan dan kenderaan yg ku naiki berpusing2 tanpa henti..Masyaallah.....
Ku gagahkn pegang penyandar besi..begitu jua adik bongsuku....
Tak terkeluar satu perkataan pun, kejadian berlaku amat pantas..

selepas beberapa saat kejadian berlaku aku dapat lihat ramai orang dapat membantu..Kenderaan itu ditegakkan semula..

"Semua ok ke?"tanya mak dalam kekalutan.
Aku melihat abah tdk dpt mengerakkan kakinya, kerana tersepit.Aku dan juga adik bongsu tiada apa.Tetapi, aku x dpt dengar suara adikku yg ke 3, Ika...Kami hanya berlima, Alyn di rumah Mak Long.

Entah bila mak keluar dari Van pun aku x dapat nk agak...Tau2 dah ada di luar meminta bantuan orang supaya keluarkan kami semua.
tapi dalam memberi bantuan, pakej mencuri skali..handphone mak hilang...

Aku cuba panggil Ika, tapi tiada jawapan..
"Argh..sudah...."dalam hati...

Ika tersepit di tempat duduk belakang sekali.aku x dapat nk capai tangan yang boleh hanya tarik tudung.
Subhanallah..Pertama kali ku lihat tangan kiri dan lutut adikku itu berlubang, isi2 daging bercampur darah bersepah di jalan..
Ya Allah...kuatkan la Adikku.....

"Ika, kau dengar x aku cakp ni"..kataku
"haa...haa..."itu yg mampu diluah....

mulut dan idung nya berdarah....
Mata tertutup...aku berulang kali ingatkan "Lawan...jgn tido.....Mesti lemah....ingatku...
Sabar Ika....

Dalam beberapa minit, semua ahli keluarga ku dapat dikeluarkan..
Ya Allah, pilu nya...
Melihat ayahku dan adikku terbaring di tepi jalan.
Hujan renyai2..
Aku dah tak mampu nak berdiri..Melihat semua tu..
Ambulan lambat.ada org tolong hantar ke hospital.
Mak, Abah, Ika dan Aja dihantar ke hospital..
Mak suruh aku tunggu jiran2 datang..(yg masih ada di majlis perkhawinan angah)

Alangkah terkejut rakanku, Ibu(acik Zie) dan Jiran sebab tak berapa minit berjumpa atau mesej..dapat berita kami sekeluarga accident.
Aku dibawa ke rumah terdekat.Aku dah xleh nak fikir apa..Family..family.....
merisaukan abah dan ika..
Alhamdulillah aku, mak dan aja cedera ringan sahaja.Syukur Ya Allah.....

sesampai je aku di hospital, nampak abah kat kerusi roda..
Alhamdulillah...sikit aje..tp nampaknye abah trauma..X dapat nak ingat ape..
anak2 pn da x ingat...

Ika.....
aku x nampak...aku da wat check up. syukur tak ada apa yang teruk, cedera ringan.
Kesian mak, ke hulu ke hilir nak settlekan pasal ika..
Masa wat X ray tu nurse tanye pasal eksiden tu then die ckp pasal ika..
Allah....Ika bole berckp dgn nurse..Maknanya Ika selamat..Ika xde ape2...
Alhamdulillah.....Syukur....Allah berikan aku waktu kesempatan bersama keluargaku lagi..
tapi kecederaan yg dia alami amat teruk.
Aku rasa sedih + tertekan + pitam + nk meraung...segala2 nya bercampur baur..
Berat sungguh ujianMu padanya Ya Allah....Setahun sebelum kejadian, Ika jatuh masa nak jawab PMR last paper..patah tangan kanan..dan tahun itu lagi sekali die di uji...
Muge Tabah ye dik.....

Terima kasih, pada semua yg amik berat psl keluarga aku, yang byk membantu, semua laaaa...yang melawat...tiada ape yg dapat kami balas hanye terima kasih dapat kami beri..Smuge Allah membalas jasa baik kalian..

Ya Allah, kau berikanlah kami kekuatan utk menghadapi hari2Mu dgn tabah dan sabar.Kau, ampuni dosa kami...Amin...

pintu ni orang tarik aku n aja keluar dr van..


yang ni pintu belah aku..yang dilanggar van durjana tu,,huhuuu

Setelah hampir 2 tahun kejadian itu berlaku, tiap kali aku teringat kejadian tu mesti ase nak nangis..mcm x percaya...
Teringat time tergolek2 kt jalan...Ya Allah..takutnya....
Berhati2 ye rakan bwk kereta...
Kdg2 kite dah sehabis berhati2 tp org laen??jadik nye sama2 lah kite berhati2..bertimbang rasa.....
Smue kite semua di berkati oleh Allah..Amin.... :)




Khamis, November 05, 2009

Nak Jugekk.... :P

Assalamualaikum uolss...
wahh da bersemak blog acik ni...byk jugak hasil ternakan haiwan2 yang acik ternak tuh...lalalalla
okies3... Arini nak share sket Kejadian Ciptaan Allah s.w.t
Ni acik Cilok kat blog buaya merah...terjah erh blog beliau...
Macam2 cite best ada..Pasti berbaloi...hihkik

Ni kalu Mak Incek nampak nih...
Hadoii....xleehhh tahann nyahhh.....
Normah Becok pon kalahh...huhuuu
tempat x bape nk pasti tapi ini membuatkan acik ingin je ke sanun tu..Ape kehaaii nye kan..
Mane erhh...Buaye merah, info please (nmpak naww malas nk baca, sedap tgk derriaan manyaak naww..)


saje takmo crop bagik kecik..nak nengok beso2 aje....heheehe
besshh... (sambil air liur meleleh kat keyboardd....hahaa)


Siap berpagaw uolss...yelaaa, andai kate la buah derian ni jatuh kan...kire da masak le..nnt ade plak "hantu durian" amek..hehe...
Ke tuan tanah derian ni takut "OPET" amek derian beliauu...miahahhaa....Pape pn Acik udahh terlioorr...
Sapa2 mau jawab??Jawab sendirik udahh...kan..hehee

Teringat dulu2...(cam da tua sgt aku nih...)
Mak Incek penah pesan..salah satu ciri menantu yang beliau nak uolls tau ape??
teka laaaa...
pleasee tekaa....hihkik

>>>>>>

"MESTI KENA ADA KEBUN DEERIIANN "

~Mane nak dapek zaman ni mummy oii....hehehe....
Adeke pemilik kebun Deriaan yg Tampan, Segak, Bergaya....Cam Fahrin Ahmad......


-Feeling lagu Azean Irdawaty... "Bawalahh dakuuu...Bersamaaaamuu...ewaahhhh

Nota Vontot : Tatap shayang sama itu si Hitam maniss laaa...(Dah2...x yah nk take over koje Normah Becok..miahahaha)

Ingat Mengingati

Belog Labuchee adalah tempat acik mengadu domba segala kegiatan acik, sekadar menghiburkan hati sendiri dan menjadi tempat mengimbau kenangan silam.eceh!Maka dengan itu, segala apa yang tercatat di belog ini adalah dari lubuk hati acik. tiada kena mengena dengan sesiapa yang masih berpijak di bumi yang nyata mahupun sudah tiada ya ya ya. Selain itu, entry2 yang ditulis kadangkala dikarang oleh acik pada waktu malam dan diauto publishkan ikut sesuka hati acik waktu dan tarikhnya. Ia adalah bukan pada waktu pejabat (ewah.....). Uols dibenarkan berkongsi entry jika berguna la ye, dan diharapkan dapatlah dikreditkan ke Labuchee. hehehe. Sebarang kecurian yang berlaku di belog ini, penulis tidak akan teragak2 untuk belasah korang! aci tak?Harap maklum. Bersamalah kita mengeratkan silaturrahim. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terdapat ralat dalam alat ini