Rabu, April 29, 2009

mari buat TAGG...From Ain

1. letakkan 3 picture dalam berlainan mood!!

a ) bergumbira...huhuuuu

b)sememeh sket...beleee tudung...nyahahaa

c) cangkol pon cangkol laaa...
2. describe in 5 words about yourself..
-emosi
-suke gelak
-memek muka cam masalah..huhu
-sehat dan kuat.... :)
-penyayang...gitullaa anak2...nyahaa
3. berikan 3 perkara yang buat anda gelisah...
- mak ngan abah alik umah lambat
-keje opis melambak-lambak
-duet nak dekat abes...yuhoooo
4. huruf yang anda selalu guna..(fav huruf)
hurop "k".....jawab yoo..."k"
5. senaraikan 5 perkara yang buat anda happy(gembira)
-family bahagie...jgn nak dengki2 ehh..x sesueiii
-bos nak naikkan gaji
-dapat munge n adiahhhh(bilee erhh nak dapat lagik)
-abg pizza dtg anta pizza kat umah...huaaaa...bile weii kamu nak anta pizza lagi.....
-keje xde..apo laiee men game ar...
6. senaraikan 6 insan yang anda sayang...
-Allah s.w.t dan Nabi Muhammad
-Mak
-Abah
-adek badek
-kengkawan (ain,ros,wani,zured,ayu dolly,lela,kwn syokkawin,panjang lagik neh....kak jura,kak nur,kak lissa dan sewaktu dengannya...)
-acik ichaam....:)
7. anda marah bila.....
-ade org sesaje nak wat lawak bodoh
-ade org calarkan motor acik...huhuuuu
-hasut menghasutt..mmg acik bengkek...sekeh pale kang...
8. anda nanges bila.....
-mak n abah mara then x tego...sedeyy wooo
-keje menimbun xde org nak tulunn....
9.. tag ;
pada rakan2 ku...ataupon sesape yg ade blog..yang ingin buat..buat la yooo....yang nak buat kat word pon xpo..bace je sendirik kann...heeehhehe

award dr kak zura...

salam uolss...sori lame x update blog...tp arini nak menempek kan award yg diberi oleh kak zura aka ibu akil...huaaa...syiookk nyerr.... tq ye kak...


ok...ok samapi sini sajerk...jumpe len kalik...
ain k nye tagged nnt k....aku busy nyahhhh....

Selasa, April 21, 2009

My Page Pet


pYzam Page Pets
FreeFlashToys Page Pets

CERITE SEDEY KER??

semalam kan uolss adik acik yg bername jaja tu wat cite sedey plak...
weolss dengar je laa...
yg ade time tu mak, lyn, jaja n acik la uolss....abah kuar amek ika alik keje.....
alkisahhh :
aja : " mak, kawan adek citekan.....kawan die eksiden..meninggal"
pehtu si aja ni gi gelak....
lyn : ko ni kate cite sedey pehtu gelak....
aja : "ok..ok...pastu sebelum die kuar tu die cakap ngan mak die nak minum air teh..."
aja :"pastu da siap2 sume..da kebumi kan....tibe2 kubur die bergegar..."
time ni acik la plak yg gelak.....x baek kan uolsss...tetibe je gelak....
si aja ni baget2 cam kitorang seram arr......huhuu...
aja :"tok imam ni tanye la kat mak si mati ni....mase sebelum anak die meninggal tu die nak makan atau minum ape...."
"mak die kate nak minum teh"
"dorang pon amek laa teh tuang kat kubur tu....."hamboii uolsss......
"tetibe kubur tu bergegarr lagik dan kuar tangan(sambil tunjuk tanda bagusss...taukan uolssss?) dan cakap "TEHH KAWWW PUNYEE"
siot kann uolsss....sabaaa jee....
weolsss pe lagik gelak x hengaattt nyee laa...bolee die wat cite cenggini...hahahaaa.......
mase die tengah cite tu ade la jugak kitorang nyampuk....
"haaa....mesti die cakap MAI SECAWANN".....
sekian cerita sedikit "seram" dr jaja very the gedikss gituk..huaaaaa :)
publisiti uolss...hhahhahaaa :)))see uuu..laaappp uuu

horeyyyy!!!!

salam uolss.....meh beratur chium tangan acik ni haa....ahaksss :)
tajuk yg tak semegah tu, mintah mahap uolss..saje je lotak hureyyyyy..biar mantop sket...lalalalaa

okiess....okiesss...ni kisah ujung minggu benarnye...tp biasela uolss acik ni kan rajen..so disebabkan kerajenan tersebut acik update skarang..nyahahaaa....
ujung minggu yg lepas takde ape yg best nampak nye sebab van rosak..."patah kaki" uolss...bukan rosak teruk la cume munyik nye masyaallah da mcm nak tercabut enjin...tp ku tatap menghargai nye gituk sebab van tu la weolss lenjan klu nak kemane2 kan.....so, mangun pagik2 je nengok 3 org family den da xdo...umangaihh, mano plak dorang poie....so mangun2 wat ape yg patot, terus kemas umah...basuh pinggan dan sebagainye uolss....

"mak aihh, lapaa pulokk"dlm ati la uolss...
lame tauuu....da kul 11 lebeh pon dorang x alik lagik....
rupe2 nye, theolss gi makan2...dan yg penting mak acik nuu haa nak potong rambott gitukk.....

seb baek ingat kat isi rumah yg laen kan....nampak jerk beg plastik tu....lega isi perut..kahkahkahh.....
so, xde ape yg besh2 sgt....then da petang sket..hamboiii 2 gadis geletek ni (ika n aja) nak potong wambut jugek...tp bukan kat kedai....saloon umah uolss...hahhaaa....yg tukang potong sape lagik lyn wokeh...xdek keje memasing....

hasil nyeeee : tadaaaaaaaa :)
menyampahh uolsss...hahahaaa.....

dan yang lagik sorang tu x dapek nk diselamatkan uolss..pemalukkk gitu....nyahhha...yg pentingg..potong pendek wokehhh....

bile tahap keboringan tu melampau.....duk kehulu ke hilir kan uolss tetibe teringin nak snap koleksi2 ayah acik ni haa uolss...kekdahnye, ayah acik ni mempunyai hobi mengumpul kereta2 mainan atau ape2 aje jenis keta..cume kereta betul je lum dapat dikumpul lagik..ngeeee :)


sisi depan uolss...gituk laa..sume ade tau uolsss....pe lagik SHELL tu kena bg award la ala2 mcm setiaa gituk...hahaaahhaa

sisi tepi.....lotak atas tv dalam bilik uolss...kalu lotak kat ruang tamu..hempehh...gamaknyee silat panggung laa abah den tu haaa...nengok budak2 kecik maen..huhuhuh :)
hihihkhikk...paling lawak mak acik leh cakap kat dak yg jaga kaunter tu
"ko pilih yg elok2 dek...akak nak bawak keta tu gi pasa tuh..."hahhaaa
selamberkk jer an.. hurm, kalu laa ade doraemon bebtul...pling..plingg...da jadik keta betul, kekdahnye acik gi kojo naek keta tu la uolsss...hahaa..nak yg warne kuning tu okey..huhuhh.....
boringkaann.......ujung minggu yg terpakse lepak kat umah...nengok tb...hushhh...mak.....nex week jum kuar..lalalalalalaaaa.....

Sabtu, April 18, 2009

TAGG DR DAK KECIK-AIN-

heheh..teruja sket..slalu nengok kak zura..wat tagg neh kan..akhirnye dapat gak..huuu..
tqiu...tqiu dak ainnn...

1. kalau anda jadi orang terkaya di dunia?
a.nak anta mak pak aku gi haji..ngehngehh
b.bantu2 org miskin dulu
c.nak beli keta tuk family aku sorang sebijik
d.nak bukak company lawan bos aku..heheheee..(bek joint venture je ngan bos aku...huhuuu)

2.kalau anda jadi org terseksi di dunia?
>xde makne nyeee!!!!

3. kalau anda perlu terjun tingkat ke 100 untuk buktikan cinta anda?
>alohaa...x kosee la acik ni haaa...cintaku 100 %..yehaaa!!

4.kalau orang kata blog anda teruk nak mampus?
>sampai hati uolsss...kahkahkah..tabah je>>

5.kalau keluarga anda yang menentukan teman hidup anda. kira perkhawinan yang ditetapkan keluarga lah?
>yaa ampuunnn..mak abah dont do that to me!!pleasee...ngeeeee :)
-paling abaes pon trime jer laa nyah oii

6.kalau tiada lagi hari esok?
>maafkan aku wahai rakan2.....halalkan segala ape wokey

7.kalau orang yang anda benci berada di depan anda?
>lempang je la uolsss..hahahhahaaa

8.kalau anda berpeluang masuk Fear Factor dan makan benda2 pelik?
>memang xkan masok!!mane la cik larat nak berlari..kalahh lorrrr

9.kalau ibubapa anda tiada pada pagi esoknye?
>subhanallah...ampuni aku bonda dan ayahanda..kesal sebab belum tunaikan permintaan/harapan dorang...

10.kalau anda berjumpa dengan artis/selebriti yang paling anda minati?
>wat slamberk jerk...huhuuu...kaber comel skett...

11. kalau diberi lesen untuk membunuh, siapa yang akan anda bunuh?
>israel bebehh!!!jahat mengeliiittt...!!!

12.kalau orang kata anda kacak/cantik?
>xde sape kot nak puji..paling x pon acik icham jer yg puji sebab nak amek hati..huhuhuhuuh.....

13.kalau anda ada penyakit AIDS pada usia muda?
>subhanallah, muge dijauhkan dr segala bencana...amiin

14.kalau anda berpeluang menikmati makan malam yang romantik?
>aiseeymen...acikk like uolss....ala2 dlm drama gitukk :)
gunakan malam itu dgn sebaik nyee...ehemm2..bilee erh??

15.kalau anda terpaksa mengorbankan cinta anda untuk orang lain?
>ingat daku dalam doamu :) wahh sadis uolss!

16.kalau anda memenangi anugerah?dan anugerah apa yg anda inginkan?
>umangaihhh, acik bukan pelakon...huhuuu..
anugerah anak mithali kott..(sambeyy kenyit2 mate...)

17. kalau anda berpeluang mengahwini bangsa asing?bangsa asing mana yang anda inginkan?
>nepal?hampeh uolsss....mestilaaahhh ala2 chinese,japanese look gitukk..berangan x abess...

18. kalau anda terpaksa berpisah dengan org tersayang?
>terpaksaaa juaaaaa..uhoooooo(nyanyik ala2 ziana zain)

19.kalau ramai yang tidak puas hati dengan anda kerana cemburu dengan anda?
>bak kate azwan ali "ade aku kisah"!!!

20.mengenai orang yang tag kamu ni?
>hehehee..sorang yg comel..mayak ckp cam mak cik yam(sapo neh??!!haha)kawan yg baek!!

21.i'm tagging :
>kepada sesiapa yg nak wat tagged tersebottt :)
LELA N DIN....ko jgn nak wat derkk jer erhhh machaaa... :)
kak juraaa pongg..hehehee

Maseh dalam Ke"busy"an...(bole??)part 2

salam uolsss...
pe kaba?pd yg tgh bercuti samat bercuti..pd yg sedang bekerjaa mcm acik..teruskan perjuangan mu syg..hihkhikk....
jgn nak cakap " nepal je keje ari cuti wokehh"......nyaahhaaa

continue pd hal yg mencuit hati(cuit sket jer) smalam kan....
akak : "zila, ex boipren ko tu datang"
zla : "biar le dieee"hati kering sket..padahallll.....
(dak ni adalah ex teman tp mesra je uolssss, jgn nak salah paham.....sebelum acik ichamm karate acik wokiesss...)

dak tuh duk jeling2 ujung mataa je, acik ni uolss nak berjalan pon punye kabeer ayu..pe kes kan??masih ada sayang kah??huaahauaaaa...jgn wat pasal uolss..xde kes nye nak cayang menyayang lagik kan.....

zla : "dengar cite awk accident betul ke?"
dak tu : "xde la, sket je da ok....sape bgtau?"
zla : "entah"....nyaahahaa
tego2 la sket uolsss nanti gosip2 artis malaysia cakap acik neh sombong, bongkak takbur..kihkihhh.....

disebabkan motor acik "disewa" acik icham kan, acik wat derk je laa time alik...dalam hati tu,
"ishh, mne plak die neh..da kul 5.15 da neh"
"sume org da nak alik da"

hahaaa...tgk2 je kat bawah uolsssss, hampeeeh acik ichaam da sampaii...
alamak....kaber line cemerlang sket kan uolss....huhuuuu....
haduhaiiii....hati ni x leh nak kater laaa uolsss...nak mesra2 depan "dak tuh"..tp acik menten nayu gitukk....

"nape lambat acik ichamm oii"
"sorry, de hal skettt"
"ewahh, sewa sampai kul 5...ini dah lebehhh"
"k, jum arr...."

tapik uolss, dr jeling sipi2 acik nampak reaksi dak tuh.....
sorry diriku bukan milikkmu..cewaahhh riaakkkss uolsss...
bukan kehendak diriku kan...madah berhelah skett....
berdessupp peginyee motor yg dak tuh bawak....bukan nak poyo ke nak menunjuk ke kat die..tp da kebetulan kan..nak wat lagu mana...redhaaa je la uolssss....heheehe :))))

okiess...da sampai kat umah...disebabkan smalam ade pasa malam weolss adek badek rileks2 je wokehh...ahahaaa....
baring2..angan2...trusss zZzZzZZzzzzz...gituk la uolsss acik akhir2 nehh..memang xleh letak kepala atas bantal ke selimut ke tattaaappp LELAP uolsss.....xde saper pon nak kejut acik yg lena diulit mimpi neh..bangun2 je da pukol 930..masyaallah...(seb baek peottt...paham uolss?)kahkahakhkkk

"aitt da gelap"
"dorang mane mak?"
"gi pasa malam"
"owhh"
si lin plak duk iron2 rambot..hahhaaa....sobab eh time acik alik umah ptg tu die ngah potong rambot depan tuh...ala rambut cam isma af7 skang ni..hampehh.. :)

"mak aihhh, lapa gilerzzzzz"
tengok atas meja ade nasi ayam uolss....adehlaa pe lagik bedall laaa...
"jempot2 makan sumee"hheeheee.....dlm gelap k makan....jgn tegorr>>>huhuuu

okies..da makan2..minum2...letss gonn nengok tb..leh plak minah2 senggol ni nak nengok cite antu, channel x hengat laa tp tajuk "malam jumaat keliwon" kalau acik x silap la uolss........acik x tengoks k...menakutkan....BERNANAHHH tengok cite tuh wokey... :)

ntah mcm mane perkare ni bleh berlaku pon acik x tau...apo laieeeeeeee :)))
zzzzZZZZzzz lagikkk laa uolssss.....daaaa slamat malam...heheheee.

Jumaat, April 17, 2009

Maseh dalam Ke"busy"an...(bole??)

tok..tok..tokk
bukan atok uolss..acik ketok pintu..harharr...
assalamualaikum sumee....
still busy lagik...still semak otak lagik..still ting tong sket lagik...
masyaallahh..manyak nye keje uolsss...
letihh..hangat ketiak wat keje ni tau....
next week plak da start nak wat gaji...keje minggu ni pon byk yg x settle lagik..wat happen to me!!!!!!!(sambel ketuk2 PC)

okies..okies..arini xdek ape 2 yg best sgt nak dicelotehkan..huahuaa...
tengahari tadik :

"ello, leh cakap dgn cik zila"
"haa...org la ni"(eceeecehh da cam da sore die tuhh..)
"awk, amik org kat klinik kesihatan,huhuu ketaa rosak"
"haa??ok tunggu jap"

rempit la uolss pe lagik...heheee...
sampai2 je..waahh bukan maen berdiri tegak kat depan klinik tuh..da mcm nak menyanyi lagu negraku gituk....

"jum arr gi makan"
"letss gonnnnn"

da makan2 tu pe lagik..sound arr
"weeh, tipon org bile nak beli"hahahhaa jahat uolsss....
"wokeehh, esok kite gi carik"
yahuuu!!yaribaa...angre..angreeeeee!!!

okies..uolss nantikan kemunculan enset acik yg latest..tp kan aii ingat nak pakai enset biase je kot..sebab klu kamera kan da ade kamera digital kan..xyah kot nak pakai enset kamera..ye dak?huaaaaaa.....nak jugekk...

da petang2 ni plak..sedang atiku "bergumbira" wat letter offer dak contract....
"weh..tu ex boipren ko"kak noorma perli bak nyerrr...

continue esok...daaaaa

Khamis, April 16, 2009

salam sumee...
meh2 sini cium tangan dulu.....bukan cium tgn uolss, uolss yg cium tangan acik..kahkahkahh..jgn mara wokehhh...nnt meletop skrin komputer.... :)

wokiess...arini memang gegiler nye acik busy..pergghh x hengat kan...time2 xde keje...langsong xdek keje.....bikin kontroversi "org" cakap ai x wat keje uolsss...men tenet je keje...nnt gaji tu x berkat gituk....huarggghhh.....
arini...dpt men tenet kejap2 jer....hikikkk.....dan arini acik da wat tagged...kahakahaaaa.....
kena ngantaaaa ngan member, huhuuu.....baru tergedek gedek nak wat tagged..org da wat dr 2007 lagik tau..hahahaha

from mr al apis : "hehe..baru wat ke..??hehe"
from mr adha : "kecohh ar lu..bru nk bt tagged ke..?? lomah den.. "

sahaaajeee betoll la dorang ni ann..melomahkan semangat tagged aii jee..huahuahu....cenggitu la uolsss, tapikan acik rase cam best plak men tagged neh...x la boring sgt, cume nyee ala ala same kan dengan myspace ngan frenster..ye dak??xpe la janji uolss bahagie keehh...

da lame x masukkan gamba kan uolss...masalahnye tangan ni malas nak bwk kuar kamera tuh....nyahahaa....ke malassss uolsss...tolong amekkan lehh??(sambeyy kenyit2 matee:)
nanti laa..dalam seminggu dua ni x kott..sobab erhh teramat laaa busy nyeerr...next week da start key in gaji plak..hampeh uolss..memang nak meletup rasenye pale otak neh,tp wat2 menten comell gituk....
sape nak tolong acik uolss?acik kasik upaahh?upah apee?
"keta?"
"beskal?"
hampeehh uolss, acik kasik geguleee up sket dr doposen ke pat posen..gituk??bolee??ngeeee(tampa pipi sendrik 50 kalik)

ok..ok....lupekan yg laen...acik nak kasik sket ucapan raya cina jap..

to : Pn Nurul Zakiah, Pn Rohaida, Pn Fiza, Pn Zaleha, Pn Ajisa dan pada sume Pn2 & Cik2 di JABATAN TEKNOLOGI MAKLUMAT POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH
-Pd Pn2 yg sedang menanti kelahiran bayi2 comel sy doakan semoge Pn2 selamat melahirkan dan selamat segalanye laa yee...smuge dgn kehadiran bayi2 yg cumel itu mendatangkan seribu rahmat.amiin..
dan
-Pd Pn2 yg masih menanti sy juga mendoakan Pn2 sume mendapat segala ape yg dihajati....amiin......mishhhh uolsssssss...

huhhh...panjang beleborr ucapan acik rinii....tolong2 ye sampaikann...hehehee....
okla uolsss...da hampir ke balikkan ni...(pe ku ngarutkan nehh)maksudnye nak balik da ler>>>>yehaaaa!!!!!
jumpe lagik di sini.....salaaammmm

Selasa, April 14, 2009

meeting :))

hihihi..ok uolss arini mmg acik suke suki nak update blog...pagik ni ade meeting ngan boss with staff elite laa kan...xkan staff opis uolss plak...hhaaaa
okiesss...last meeting acik yg kena catat minit kan..hampeh uolsss gementar....so arini yg kena wt tugas tu adalah kak noorma..huhuhh...chaiyok kak...

pd hari nan indah ni mcm biase kami je la 9 org staff termasuk boss duk laa mempersoal2 kan pasal syarikat...huhhuhu.....
stakat ni ok2 je laa....sobab erhh bos acik ni la bos paling sempoi...sporting dan mengambil berat pasal staff die...so kite enjoy..kuikuiii.....tak kose uolss...heheeee.....

"ziela pastikan...................."
"ziela nnt .................."
"ziela kamu kena..............."

huhuuuu...tp uolss acik la paling bahagiee sebab keje acik x le adventure sgt cam lelain..kena kol..kena follow up...keje acik.....sempoiii uolss...bak kate bos acik, acik ni HR SANGKUT k...kahkahahh.....sangkut menyangkut keje nye yee..bukan keje dobi ye uolss...nyahahaaa....

huh....laaa ni da kul 5.20, kaki acik nih x bergerak lagik nak alik....so acik tinggalkan uolss dulu wat arinii....jumpo laie esok..itupon klu adek kerajinan.....huaaaaaa....ddaaaaaaa

assalamualaikumm.....

petang yg sadis....

salam uolsss.....chium pipi kanan n kiri sket...nyahahaa...

gitula nok...acik da lame da x update blog nyah...bz dan bz yg teramat gituk...hampeh uolss.....emosi acik pon hampir pulih seperti sedia kala..kuikuiii....
huh......smalam alik lambat sket dr opiss wat keje sket..pastu dalam kul 6.30 br gerak...adoyaiii tetibe kuar dr pintu opis badan jd panas...pale jd peningg...."domam agak ehh"..memang demam...pastu tetibe je ujan plak turun....
selamberk je arr acik alik...aduh, dlm ujan2 tu acik gagah kan jgak la bawak motor tu ha....
hehe..sebenar nye ade kejadian tau dalam ujan tuh....
x disangka2 "kawan"acik tu datang.....wat mase ni aii x pakai tipon tau uolss....malas skett..ape2 sile ym okies...kahakahhh....

"asal awk dtg x bgtau"
"kan ujan nih"
heeheee...wat2 suchee jerkk....

"awk nape?asal jual tipon?mcm mane org nak kol?"
bukan men soal.....
"alaaa....malas nak pakai fon tuh..da ade org nak beli, jual je laaa"

uolss, tau x...dalam mase setahun ni 4 tipon acik tukaw2 uolss....haahahha...bukan manyak duet cume roling yg tu jer....jual amek laen..cenggitu..dapatla acik merasa melaram byk tipon....huuuuu..continuee uolss....

"turun jap motor tu, org ade menda nak cakap"
hahaa....acik da naek motor..selambe gadoh, adek acik no 3(ika) ade kat blakang..huhuuu

"ah...malas ahhh..nak cakap, cakap je laa...tau x da nak dekat kul 7....jgn nak wat haalll".....acik sound la kann...ari da makin golap ni haa....

"awk..betol2 wat org panas..."

"whatever laa"

"daa laaa, pasni jgn contact org lagik..amik awk nye simkad digi neh"
wah..wahhh...uolsss.....dan tu jugak acik terpress motor..wat hati kering alik umah teruss...sadis tau uolsss.....

sampai2 kat umah mase nak parking motor nampak satu makhluk Allah ngah lepak2 atas motor jiran depan umah acik uolss...

"Ya Allah, ape lagik la mamat ni nak haa..."

"awk, tunggu jap org nak cakap"
"ape lagi wak..tolongla org merayu..org x sehat...x larat...org naik dulu"
"ok...naik arr..japgi org sampai umah awk"
"jgn nak wat hal erh.."acik terus blahh

gedeganggg.............!!!!!!!
patah dinding2 kayu kat bawah umah acik tu haa.....

"ape awk neh, tebiat???!!!"
"awk mmg wat sy panas!!"
"so?"
"org dtg jauh2 nk jumpe awk...pastu camni plak!"

xtau la cemane kan uolss, airmata ku ini laju jerk turun......
dah la x sehat....pening kepala......

"awk tau x, org jual enset sebab org nak kongsi2 duet beli enpon awk skalik, ade awk fikir sume tuh!!!!"
"asek2 abg awk.....asek2 keje....org ni ape??"
"org tau awk byk tolong org...tp please jgn nak perbodohkan org lagik"
"awk tinggalkan aje org"....

po laiee...jalan teruss la acik...tinggalla tergedek2 ika kat blakang...

"dek, bg number phone..abg nak kol"
"hurm..aaa...hurrmmm....."ika duk serba salah nak kasik ke x.....hahaaaaa....
sesampai je umah acik terus mandi then tido...da x larat benar gamaknyee....tetibe kul 9.30 tu terjage..sobab apo pon x tau..huhu...
tgk AF diari.....

nak dijadikan cerite uolss....ika n aja panggey acik ingatkan nak buek apo..rupenye " dak tuh " tipon....huhu..

"hello, awk watpe tuh"
"tgk tv la...."
"da makan ubat"
"daa..."
"nnt kite gi carik enpon k"
"hurm...."
"org mintak maaf sgt2...org tau org salah....mara2 awk....awk tolongla jgn tinggalkan org...please."
"ok, org da ok xde pape...., org pening kepala ar....nak tido.."
"ok...nnt jumpe"

so uolss..pepagik lagik die da sampai kat opis acik ni haa...hampeh tull.....layankan aje....huhuuuuu
hahahahaaaaaa....gitula gamaknye uolsss...susah nak digambarkan ape yg akan jadik pasni....smuge menda yg baik2 je k....amiin....

Khamis, April 09, 2009

jiwa kusut... :(

salam sume...samat pagik uolss...
smuge pagik ni hari ni memberikan kite seribu makna dan memberikan kite kekuatan utk menharungi hidup yg penuh liku, onak ranjau neh uolss....maafla, beberapa arini tulisan acik byk kepada kesedihan, kekecewaan kan...x gituk uolss...entah kenape, makin hari oerkara tu makin tegang makin tiada penghujung.....
thanks lela, pagik2 ang da ym aku tanye what happen....thanks sgt..at least ade gak org nak tanye problem aku then give advice..aku syg ko sampai kiamat nok...

mungkin ni la dipanggil lumrah hidup....
byk yg perlu kite korbankan untuk hidup bahagie...
nape erh??sifat hasad dengki, iri hati dan hipokrit memang x larik dr diri seorang yg digelar manusia...tp jike iri hati tu lebeh kepde yg lebih baik kan baguss....di redhai Allah....maka aman la setiap ape yg ada di muka Bumi Allah ini....

aku nak petik sket kate2 Kak Noorma(akak kat opis acik ni haa.....)
(camni laa ayat2 nye sket..tp kalau ade yg x bape nk betol sori erh kak noorma...ade sket kehilangan ingatan sket..huaargghhh)
-anak2 leh diibaratkan mcm lembu-

uolss bezakan erhhh :
1. seekor lembu yg dijaga dengan spenuhnya, tp x boleh kuar mkn rumput...jalan2....ataupon sebagainyee....
tp bile sekalik je kite kuarkan diee...yg x pernah kuar tgk rumput2 akan sondol sume apeee je yg ada depan mata die..mcm "batak"sket kan uolss....

2. seekor lembu yg dijaga sempurna juge tp diberikan kebebasan juge untuk keluar makna urmput..jalan2 tepi bendang....berkawan ngan lembu2 laen....bile kite lepaskan die..ape yg tejadik?die da biase ngan situasi tersebut kan...maka ia akan lebih teratur....gituk x?

boleh beza x uolss??acik x samakan manusia dgn lembu tp pendekatan tu la..same mcm manusia...inginkan ruang, sedikit kebebsan dan kepercayaan.....syukur alhamdulillah acik dilahirkan dlm keluarge yg sederhana...tp cukup ke kebahagiaan yg ade skarang ni.....

kdg2 berlegar jugak dlm kotak fikiran ni..
"mungkin aku perlu gi jauh sket....keje jauh mungkin keadaan akan pulih"
"cari part time..nnt alik lambat..xde la org benci nak tgk muke aku"
"aku ni hina sgt ker"
"aku ni sape erh sbenarnye"
"aku ni bukan kakak yg baik barangkali"
"aku lalai....slalu x ikot ckp mak n abah"
"aku terase sendirik ke"
Ya Allahuakbar......mcm mane nak sangkal perkare buruk dalam hati ni...solat..bace quran mesti akan tenangkan hati aku yg kusut ni...

org2 yg kusayang,
seandainye selama aku menjadi keluargamu, rakanmu, sahabatmu aku byk melukakan hatimu aku memohon sejuta kemaafan.ikhlas dr hati yg kecil ini.....aku jua seperti manusia lain, yg banyak melakukan kesalahan kesilapan, aku jahil dlm byk perkara..aku masih perlukan bimbingan dan sokongan tp siapaaaaa.....siapa yg akan betulkan aku dr segala kesilapan....hanya pada Allah tempat aku mengadu...tempat aku memohon segalanye....

org2 yg kusayang,
tidak sedetik pun hati ini membenci kalian.... hanya linangan air mata yg jatuh sejak akhir2 ini yg bercerita betape pilu dan kecewa nye hati ini pd kalian.... ape jua kesalahan diri ini jgn lah kalian menguar2 kan pd insan yg x pernah diri ini sayang kerana diri ini lebih mengenali diri kalian dr insan tersebut...ketahuilah, hati ini benar2 hancur dan x mungkin diri ini dpt membiarkan diri ini terus ketawa...dan ketawa....pd hakikatnya..Allah s.w.t lebih mengetahuinya....

~maafkan diri ini~

Rabu, April 08, 2009

SEDEH YG TERMAT.....

salam sume...sori uolss arini kite memang tension...setension tensionnnyeee....nape uolsss??putus chentaa???hampeh uolsss salah...putus chenta xpe, leh carik laen...masalhnye nak putos mcm mane.....bak kate org "air dicincang xkan putus".....faham x uolsss???

lately, acik ade menghadapi sedikit masalah rumahangga..tp x elok la acik nak cite kat sini tp acik nak uolss tau memang menda ni wat acik TENSION sampai nak wat keje pon ase heeeeeeeeeeeeeeeeeee............bengang......acik ni akak uolsss....bukan adek2....but u know....name pon manusia...manusia yg reti bersyukur dgn ape yg Allah beri...nak tunggu Allah timpakan bala br nak sedar ke uolss?acik pikir kite ni x lame idop dan x dijamin masuk syurga pon..what for nak bertekak, nak mengampu, membodek, menghasut, wat org pecah belah, wat benci sesame sendiri...untuk ape uolss?????

aii betol2 x paham... tp hati ni remuk rendam....mcm baju tu kena komot2 kena tumbuk2 ker...gituk la gamaknye... sape nak tanggung sume derita ni uolss? diri aii sendirik la kan...sampai bile aii leh bertahan... skarang ni aii da umor 22 years old..then aii da berazam tuk kumpol duet byk2 dan mulakan idup baru..... aii da bosan idup mcm ni... dikelilingi org2 yg aii sayang tp hakikatnyeeeeee......... bermuke2...
tp dlm hati ni dok pikir :

"ko toreh mcm mane pon...air tu xkan putus"
"tp hati aku neh..sape nak tanggung"
"aku ni manusia biase, ade hati dan perasaan"
"aku x jahat, aku tau baik buruk"
"aku da 22 tahun, bukan besar kepala nak buat menda x elok"
"aku kakak...!!kakak sulung!!"
"aku hormat org, org hormat aku ker?!!"
"aku xnak"bebas",cume aku nak sedikit ketenangan"
"aku x nak kawen, tp aku nak berkawan!!"
"aku x maki org, plz jge perkataan!!"
"aku syg keluarge aku, adek badek aku...dorang?!!"
"aku syg keje aku. kalau tension cemane nak keje!!"
"aku x jahat, x sosial,x minum arak, x wat maksiat.."
"aku x fitnah org, nape die fitnah aku!!!"

apa yg aku nak lakukan skarang ni..hanye kat sini tempat luah perasaan aku neh....mungkin skarang ni memang jiwa aku kusut skett...huaaarggghhhh...tension siottt....papehal pon aku harap uolss sume doakan ketenangan hati aku neh...mcm mne hati korang tenang, doakan hati aku tenang mcm tu k........
andainye masa ni dapat aku putarkan, aku nak jadik org paling diam kat dunia neh....aku da xmo kusut2 kan kepala....setiap tutur bicare kite ni melambangkan keperibadian kite...aku cube jadik yg terbaik walaupon x sesempurna mungkin tp aku cube...tp hakikatnyee.....Allah da berikan petunjuk kenapa kau x berubah????kenape???kenape kau x didik aku jadi insan sempurna???kenapa aku mudah alpa???kenapa setiap bait2 kata kau musnahkan diri aku??tahukah kau setiap kata2 kite pd org itu adalah doaaa....

Ya Allah, aku adalah hambamu yg hina,hambamu yg mudah alpa yg slalu melupakanMu, hambaMu ini bukan anak yg solehah....tp Ya Allah, kau berikanlah aku kekuatan untuk menjadik hambaMu yg taat, sentiasa mengingatiMu dan menjadik anak yg solehah pd kedua ibu bapaku Ya Allah...aku x berdaya nak menghadapi hari2 yg mendatang Ya Allah..berikanlah aku semangat untuk teruskan hidup yg penuh liku ini...Kau kuatkanlah keimanan diri hambaMu ini serta keluargaku....Ampunilah dosaku, kedua ibu bapaku, adik beradik ku serta semua umat islam Ya Allah....kau makbulkan lah segala doa ku ini..amin ya rabbal alamin.....
thankss....

Selasa, April 07, 2009

JANGAN UCAP TAKZIAH.....

hurm.....sempena xde ape yg best nak diceritakan pasal diri acik ni haa...eloklaaaa acik letak artikel2, cerpen2,lawak2 dan sebagainye utk tatapan mak2 hayam, kawan2 cemolot dan sape2 aje kat blog acik ni k....kahakahahhh....jgn mara uols...acik senget jap...huarghh....
k,pd yg da berumahtangga,nasehat2 kan asben uolss bce artikel nih..dan yg lum kawen seperti acik....print artikel neh tampal kat pintu bilik..wat pedoman uolss..hihkhik.....

:-kredit untuk artikel hagat-isuhangat

Seorang lelaki telah berumahtangga dengan seorang wanita solehah. Hasil dari perkahwinan ini pasangan tersebut telah dikurniakan beberapa orang anak lelaki dan perempuan. Kehidupan mereka sekeluarga sungguh bahagia dan sejahtera.Si isteri sewaktu hidupnya, adalah seoarang wanita yang beriman dan bertaqwa, berakhlak mulia dan rajin beribadah, dia juga adalah isteri yang setia dan taat kepada suaminya, seorang ibu yang penyayang dan sebaik-baik pendidik kepada anak-anak-anaknya.Rumah tangga yang indah ini kekal selama 22 tahun, sehinggalah si isteri meninggal dunia. Setelah jenazah si isteri diuruskan dengan sempurna, disolatkan dan dikebumikan, maka semua ahli-keluarga, saudara-mara dan kaum-kerabat berhimpun di rumah si suami untuk mengucapkan takziah.Kesemua yang berhimpun itu mahu mengucapkan kata-kata yang boleh meringankan dan mengurangkan rasa pilu dan kesedihan si suami kerana kehilangan isteri yang paling dikasihi dan dicintai.Namun demikian, sebelum sempat sesiapapun berkata-kata, si suami telah berkata: "Semoga tidak ada sesiapa pun dari kamu yang mengucapkan takziah kepadaku sebaliknya dengarlah kata-kataku ini."Semua yang berhimpun terkejut dan terdiam dengan kata-kata si suami itu..Si suami meneruskan kata-katanya: "Demi Allah yang tiada Allah yang berhak disembah melainkan-Nya, sesungguhnya hari ini adalah hari yang paling bahagia dan gembira bagiku, lebih gembira dan bahagia dari malam pertamaku bersama isteriku itu.Maha Suci Allah, sesungguhnya isteriku itu adalah sebaik-baik wanita bagiku, kerana dia sentiasa mentaatiku, menguruskan diriku dan anak-anakku dengan sebaik-baiknya dan juga telah mendidik anak-anakku dengan sempurna.Aku sentiasa bercita-cita untuk membalas segala jasa-baik yang dilakukannya kepada diriku. Apabila ia meninggal dunia aku teringat sebuah hadith Nabi SAW."Mana-mana wanita yang meninggal-dunia sedang suaminya redha kepadanya pasti akan masuk ke dalam Syurga."Sebelum meletakkan jenazahnya di dalam lahad, aku telah meletakkan tanganku di kepalanya dan aku berkata: "Wahai Allah, Aku sesungguhnya redha kepadanya, maka redhailah dia."Kulang-ulang kata-kataku itu, sehingga tenang dan puas hatiku.Ketahuilah sekalian, sesungguhnya aku, di saat ini amat berbahagia dan bergembira, tidak dapat kugambarkan kepada kalian betapa hebatnya kebahagian dan kegembiraan yang kurasakan ini.Maka barang siapa yang telah bercadang untuk mengucapkan takziah kepadaku atas kematian isteriku itu, maka janganlah kamu melakukannya. Sebaliknya ucapkanlah tahniah kepadaku, kerana isteri telah meninggal dunia dalam keadaan aku redha kepadanya.. Semoga Allah menerima isteriku dengan keredhaan-Nya.

"MasyaAllah...alangkah bahagianya mendapat keredhaan suami seperti ini.Adakah anda mampu lakukan seperti yang dilakukan sang isteri terhadap suaminya sehingga pemergiannya diredhai dan membahagiakan suaminya.

APRIL FOOL, BUAT RENUNGAN & PEDOMAN KITA SEMUA !!!

salam sume......cium pipi skett..muahh..muahh....
okiess..pagi selase yg indah ni cam biase la kan first skalik kena la bukak email dolu...nengok2 ape yg patot..dan semestinye yg rajen anta email best2 kat acik adalah LYNDA(kawan poli acik lorr) dan RINOA@ASZ syokkawen..best..best..
dan pagik neh bace email lynda kasik pasal APRIL FOOL......umangaiiihhh...yelaaaa,acik duk kenakan kawan aritu..ase nyesal dan menyesal...gituk la nokk....bace la yek, da abes bace leh nangis..huaa...huaaa.....


Assalamualaikumwbh. Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat'.Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia muladirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelahbertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islamakhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung didalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tenteraKristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untukmenghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayarkeluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barangkeperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuhdipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebutmerupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihatkapal-kapal yang dimaksudkan.Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak.Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telahdisiapkan menuju ke perlabuhan.Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledahdan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar.Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuhkesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwaberdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tenteraKristian.Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyoltetapi juga di serata dunia.Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa initurut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnyamerayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam merekasendiri.Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.Petikan drpd Risalah FikrahPeliharalah Allah, nescaya Allah akan memelihara kamu.....rawahuttirmizi Illal Liqaq


PLEASE PASS ON TO YOUR FRIENDS!
Please be careful …….Subject: VERY ImportantMsg for all mobile phone usersDon't press #90 or #09If you receive a phone call on your mobile from anyperson, saying that, that they'rechecking your mobile line,and you have to press # 90 or #09 or any othernumber.End this call immediatelywithout pressing any numbers.There is a fraud company using a devicethat once you press #90 or #09 they can accessyour 'SIM' card andmake calls at your expense.Forward this message to as many friends as youcan, to stop it.This information has been confirmed by both Motorola and Nokia.There are over 3 Million mobile phones beinginfected by this virus in all around the world now.

thanks lynda bg info..at least acik yg jahil dan masih perlu bimbingan ni x le tau gamaknyee.....pape hal kawan2 sume beringat2 la kite sesame yeeee.....

Isnin, April 06, 2009

ikan...ikan....ikan.....

Haa....seperti yg telah diuar-uarkan...tibe la saat dan time nye nak gi beli ikan..huhuhhh...(da lame x alik kg....)
bangun je pagik, siap2...bergegas le menuju puncak...bukan uolss menuju ke tempat org alik laut..huaa....
setelah beberape jam(peh.cam jauh jerk.haha) sampai la di tempat yg di tuju...acik x bape pasti katne cume yg acik tau tempat tu kat sekinchan/tanjung karang....masuk jalan trsebot dan jalaannnnnn......dan jaaalaannnn...opsss da samapi...tp malang nye uolss..x amek gamba bile da sampai..hakahakkk...excited uolss nak tgk ape yg ade.....
wahh..naik je tempat kire cam jeti die la..rase cam nak pitam tgk punye byk ikan..best..sonok...sonok...

"ni sekilo bape inggit"
"5 inggit..."
jgn x caye uolss...ikan bawal kecik tu sekilo 5 inggit jer...
pehtu ketam = rm7.00 sekilo
sotong = 7.00 sekilo
tu yg acik ingat.....ikan jgn cakap le..murah2 bebenor.....sekilo rm2.00 ade,rm2.50 ade....hamboii...x hengattt rege die yee....borong laaa mak acik..adehlaaaa tetibe acik teringat yg acik utang ngan mak rm6.50 wokeh....hakahak...beli ketam untuk kawan acik tu haa.....mak,bleh x klu kire halal...haaa..gituk la uolss...da utang wat2 luper...hehehehe
layan gambaaa ikan dan kengkawannye erhh...zass

ikan ape ni wehhh...besau sesangat


udang ni mahal uolsss....x kosee mak acik nak beli..hahaa...ade lagiks atu tu leh tahan besarnye hanye rm10.00 sekilo...sedap wehh..nyum..nyum...

yang ni lagik la acik x tau ape tah name ikan neh..ikan jula juli bintang lapan kot...(jgn tanye mne aii dpt name ni...sebab nye da tangan aii nak taip ceenggitu kannn..waahhh.)


lagik..lagikkk...

wokeh...yang ni palin gacik gemor sgt neh...gamak nye nampak cam ulat dak??huhu....ni la namenye udang ketak uolss..jgn ingat abg naz melodi je ade rambut ketak..kuikuiii.....pape pon uolss...mak acik sambar 10 ekor = rm 4.00...
sambey2 mak acik melihat, menengok dan membeli belah..weolss pe lagik, ate da gile gambo...(gile sket jerk..nyahahaa)
haa...gitu la nok....ikan ape aii x tau tp besaww yg amatt..ngeri....huargg...

baju kami samee..huhhu...(caber cun betul si jaja neh...kahkah)
penaja pakaian Pn Hasnah aka My Mum..huaaaaa....tq..tq....
alohaa lupe plak nak terbalik kan gamba neh...sowii beb..layan kan aje erh..hihkikik...
ni la pembantu kedai tuh...tukang letak aiss dlm ikan org..huhuuuu
ni la uolss adek aii number 2 dan 3.....hahaaa....
menggelamun uolss
haa..gituk la nyah..da angin sepoi2 bahse tuh....duk tepi laut gelamun jap..ahaakkksss :)
wahh...penat seeyy..ade la dlm 3 tempat weols singah2 beli ikan....best k...pd sume sila lah beli ikan di situ wokehh...papehal nak tau kelanjutan sila hubungi balai berdekatan..kuikuii....
da settle membeli ikan bagai...seperti yg dirancang bertolak plak gi umah mak teh di puncak alam....
pas pindah2 barang aritu weolss x sampai lagik ni da siap renovate umah weolss pon dijempot hadir...

wahh...tetamu kehormat uols..siap da masak tp mak teh n pak teh gi kenduri kawen weolss lepak2 jap mak teh da balik pe lagik gamat sket ar..huhuuu....
weolss sekeluarge suke gi umah mak teh ni sebab nye mak teh ni sempoi..suke gelak2 kann...huargg...x sempat nak amek gamba mak teh sekeluarge sobab eh acik bahagie bonar duk umah die yg nan indah bosarr tuh.kahakhakkk...berangan gak la nak dapek umah nun haa...
da lepak punye lame...ujan pon makin lebat weolss pon mintak diri dulu arr nyah....seblom alik tu posing dolu k..wahahaha
enterprem keta kak siti jap...beskal tu wat2 gi beli ikan pon baguihh tu haa...huhu
uolss tgk laa....kan baik hati lagik penyayang gituk....rajen,berbudi bahse...kuikuikuiiiii.....(piss..pisss...xde sape nak amek acik jadik menantu ker??huahuaaa...)
tu je la uolss...balik2 uamh terussssss gedebusss...ke mane uols?kolam mandi?hampeh uolss..ke katil ku nan indah abadi laa...hheheee.....
sekian...
jumpo laieee... :))))))

HOLAAA.....HOLAAAA

Salam sume......


ape kaba kawan2 mak sekalian??hehehe.....arap nyah2 sume sehat walafiat k...x kuase uolss..heheeee..


selamat behari senin ye, ceria2 kan ari anda walaupon ari ni x brp nak best k uolss...huarghhh....


okiess...seperti mane yg uolss tau ari sabtu tu besday aii kan....(yg x tau, xmo kawan k uolss..hahaha) sempena hai bahagie tu acik pon amek la off day..bulan april ni x amek lagik so awal2 minggu acik da sebat acik nyer cotti..huhuuu....

pd yg wish2 keberkatan,kemurahan rezki dan kepanjangan umo acik trime kaseh yeee uolss.....cayang uolss sampai kiamat..gitukk...meh cium pipi sket..muahh..muahh...heehe


pagik nan indah tu, acik pon sesiap kan ape yg patot siap sebab ade org nak bwk acik gi "berpoye2"(jalan2 la gamaknye...), kul 10 lebih cenggitu acik da melangkah kuar dr umah..yareeebbbaaa..nak gi jenjalan....


papehal pose dulu k...



hihkikik..gituk la uolss...xgi memane pon...jenjalan kl..karaokee...(bukan aii nyanyik pon...dengar jee...samapi tertido uolss..x kuase mak nyah)


jalan dan teru berjalan, usha punye usha..


"kawan" ai pon bersore....


"awk, kite beli baju sesame nak..nnt kite kuar leh la kite pakai"


hakahaakahkk..dgn x fikir panjang pe laiee...rezki jgn ditolakk....x elokkann uolss..huhuhu



regee baju neh rm29.90..mcm2 colour ade..rambang mate..tp da dak tu nak warne ni..org banje jgn manyak songel kan...hahaaaa....suke..sukeee


selain tu, mak n abah acik pon ade gak bg hadiah..bukan bg secare trus2 gituk secare ala karte...hakahak...x ahh acik gurau manje...mse gi jalan2 tesco dapat laa neh....

yg disponsor by abah bantal ngan kasot..(kasot x dpt nak mek gamba sobab eehh...x sabaa da nak pakai.kahkah..)
beg duit tu plak,mak yg bg..hehehe...tq mak n abah....
baju tu plak..da cetaaa kan kat atass...huaaa....
mcm2 biase bile ade besday...blanje2 makan....gii jenjalaan(jenjalan je la uolss dr pagik hingga ke malam..)
best..bestt..besday ai kali ni..lagipon da besar kan....x amek port sesangat...insyaallah ingat klu ade rezki taun depan bile besay nak wat kenduri ke sket kan..br berkat umor da meningkat kan...kan...heheheeh
harapan acik taun ni, smuge ALLAH melimpahkan rezeki yg melimpah ruah, memberikan kesihatan pd acik dan keluarge, kehidupan keluarge acik aman bahagie hendaknye....dan acik menjadik anak solehah gituk....
trime kaseh lagik skalik ye yg wish2 besday acik..acik amat2 la terharu gamaknye.....smuge kite sume diberkati Allah......
~alik2 aje umah da malam...~
mak acik sound :
"malam ni gosok2 baju, tudung..ape yg patot...esok pepagik da nak kuar...."
"gi ane mak"
"gi beli ikan laaa kat kuala selangor.."
pergghh..dalam otak..umang aiii..nak ikot ke x nak neh..mest panas..mesti bau ikan,....dan sebagainyee(gedikkk uolssss)
krohhh...krrrohhhh.....tidddooo!!!!!

Khamis, April 02, 2009

khas untuk kak FAZILZURA

heehhee...
akak, klu akak tanye awal sket aritu leh la kite jawab

"ha, kak gi cakap ngan HR awal2 sebab kan da nak tamat contract 31 mac ni kan..."

cenggitu laaaa.....tp kte bace kumen akak 1 april..gamak nye ala2 da terlambar gituk...

xpe kak, ade lagik 2-3 org lagik nak masuk tp bulan 5 or 6 la abes contract.....haa, mse tu akak bergegas k cakap ngan HR..hehe...
windu kat akak..da lame x megomel ngomel aka mengumpat(mengumpat ala2 baek k uolss) ngan akak kan..hihkihkikkk......

cakap kat ajil erh..salah plak..hakahkahkaaa..jgn mare kat akil laa..heppy belated besday cayang...sowii xdek hadiahhh...auntie solo lagikkk...nnt auntie da ade ehem2(gamak nye nak suh die belikan laa...)..auntie kasik hadiah besaarrr gileee wokehh..hihkihkhik(sambil lempang2 pipi sendrik..)

wokehh..wokeeehh....jumpe len kali.......ya rebbaaaaa.......

KEBINGUNGAN......

jumpe lagik laaa mak2 hayam sumee.....
ni ade lagik satu"kekonpiusan" yg acik hadapi akhir2 neh....
wat uolss yg tau kan,ai gi keje alik keje kan melenjan moto kriss abah aii yg baik hati lagik penyayang tu kan....disebabkan motor tu la satu2 nye motor yg family aii ade....ia menjadik kegilaan pd ai,adik2 ai juge abah ai utk nak kemane2 la gamaknye yee.....
dan setelah berfikir panajang dan pendek, maka terdetik la kat hati ni

~aku nak beli motor baru aahhh...."~
~nk amek skuter,xyah nak terkangkang2 nak naek motor...~

x gitu kan.....ahahahahh...menurut kewangan..insyaallah mencukupi...xleh la nak enjoy2 cam dulu...tp uolss seb baek ade banker..nyahahaa...masalah eh,acik ni kesian bonar ngan abah acik tu haa...hajat eh nak boli keto taun ni..sebab eh sian kek anak2 nak poie jalan2...yela uolss,time2 cuti ataupon malam aje, xpe ade van rusa tu van company..leh je gune tp buatnye menggeletek nak gi jalan ari2 keje ke..gamak nye kena la pinjam keta org..x kesian ke kat acik ni haaa....lalalalalaaaa.....
erm..ntah la betul2 dalam dilemaa.....
and last skalik...yg penting....ACIK XDEK LESEN LAGIK...waaaaaaa!!!!!

nak amek lesen dulu atau kuar motor dulu.....
help meeee mak hayam tergebuss!!!!!

keboringan tahap cipan....

salam uolsss......cium pipi sket..muah...muahhhh......

sejap je da ari khamis...dan ari ni la ari paling boring..datang opis wat attandance pastu amek tenage...hehee...tuk ape uolss??tuk wat keje....no..no...no, amek tenage nak maen game ZUMA...nyahaaaa.....
klu bos aku tau wt naya je uolss...
hurm..keje pon xde..ade sket nak filing2..tp ai ase cam penyakit M menjelma uolss..lagi pon da beberape ari ni bengang btul ngan seseorang neh..ya udaahh kok nye die keje kat satu company yg amatt laaa glemer dan besar..tp yg adooo..contract je tp kan uolss x kesah la janji halal kan.....tp as human kenala ade sikap timbang rase kann.....pade yg berkenaan mesti tau kes neh.....contract sume staff sume tamat pd 31.03.2009 kan uolss..arini bape aribulan???2.4.2009...x ke naya uolss, acik nak angkat tipon ari2 nak jawab soklan yg sama..

"hello, cik zila nak tanye extension letter yg baru bile nak bagi ye??"

ya ampuunnn.....udah nye HR itu x bg lagik list sbenarnye camne la acik ni nak menaip lanjutan tu nyah2 oii....sebak otot2 aii ni tau.....sian dorang kena beratur nak masuk opis tauuu..x kuase nyahh...pape pon jgn salahkan acik ye sayang2 ku......salahkan ibu mengandung??pon hampeh uolsss...bukan..salahkan hamba Allah tu...ang da tau contract da nak abes..plzz la alert gi la jumpe bos ker....wat list tu awal2 ker...kan da senang..xde la aii ni da mcm polis pencen asek nak menanyaaa aje keje yeeee......yangg adooo.......

lemass..lemasss dlm keadaan mcm ni,,yela seperti mne yg u olss tau walaupon sebenarnye uolss x tau..hakkahaakkk..acik ni HR kat o pis ni sorang ajee...acik la yg kena wat ape2 aje yg berkaitan dengan contract staff P**R***S..tu kann...SORANG k.....seb baek gaji wat skalik ngan adha klu x..kurus laa nampak nye acik keje kat sini kan..huhuhu.....
bile da jadik mcm ni, x ke haru uolsss....sehari nak wat extension letter untuk lebeh kurang 60 org..x termasuk yg tukar agensi..bukan nk merungut..acik suke keje neh tp cume tension sket sebb kalu diberi awal..kan leh wat sket2..lame2 kan da siap..x gitu anak2 ku???huhuuuu...

x pela..mungkin ini la adat resam bekerja kan...jadik nyee layankan ajee..janji gaji masuk tetiap bulan...hihkhihkik...
sampaii laaaaa ni, x dak ape2 lagik berite pasal list tuh...lantak kan aje aku yg hampeh...cemane nak wat erhh???????

Rabu, April 01, 2009

cite sedeyyyy...ko jahat zamry.....

wokiess...setelah dibelek2, dibace2 artikel hangat-isuhangat tu,acik terase sedeh bonarr uolsss..memang sedeyy...so,ai nak berkongsi la sket kesah ni ngan ulos...mungkin di alam yg sebenar ade kesah cenggini yerkk....mudah2 an bakal2 bapa atau suami x de la wat panagi camni k...x elokk....x mantopp..(pe ku merepek neh..) pape pon uolss..layan dulu cerpen neh...

Suasana didalam bilik bersalin begitu sunyi sekali. Yang kedengaran hanyalah suara rintihan Rohani menahan kesakitan hendak melahirkan. "Subhanallah....sakitnya...isk...isk...isk...isk... aduuh....Bang sakit nya tak tahan saya" keluh Rohani pada suaminya Zamri yang ketika itu ada disisinya. "Apalah awak ni....susah sangat nak bersalin. Sudah berjam-jam tapi masih tak keluar- keluar juga budak tu. Dah penat saya menunggu. Ni... mesti ada sesuatu yang tak elok yang awak sudah buat , itulah sebabnya lambat sangat nak keluar budak tu, banyak dosa agaknya." rungut Zamri kepada isterinya, Rohani pula.Sebak hati Rohani mendengar rungutan suaminya itu, tetapi dia tidak menghiraukannya, sebaliknya, Rohani hanya mendiamkan diri sahaja dan menahan kesakitannya yang hendak melahirkan itu. Rohani tahu sudah hampir 3 jam dia berada dalam bilik bersalin itu tetapi bayinya tidak juga mahu keluar. Itu kehendak Allah Taala, Rohani tidak mampu berbuat apa apa, hanya kepada Allahlah dia berserah.Sejak Rohani mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zamri terhadapnya. Zamri seolah olah menaruh perasaan benci terhadap Rohani dan anak yang dikandungnya itu.Jururawat yang bertugas datang memeriksa kandungan Rohani dan kemudian bergegas memanggil Doktor Syamsul iaitu Doktor Peribadi Rohani. Doktor Syamsul segera datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran bayi Rohani itu. Rohani hanya mendiamkan diri menahan kesakitan dan kelihatan air matanya meleleh panas dipipi gebunya itu. Rohani menangis bukan kerana takut atau sakit tetapi kerana terkenang akan rungutan Zamri tadi.Saat melahirkan pun tiba. Doktor Syamsul menyuruh Rohani meneran ..."Come on Ani. You can do it...one more...one more Ani." Kata kata peransang Doktor Syamsul itulah yang membuatkan Rohani begitu bertenaga dan dengan sekali teran sahaja kepala bayinya itu sudah pun keluar...?Alhamdulillah,? bisik Rohani apabila dia melihat sahaja bayinya yang selamat dilahirkan itu.Tiba-tiba Rohani terasa sakit sekali lagi dan dia terus meneran untuk kali keduanya, sejurus itu juga keluar seorang lagi bayi, kembar rupanya. "Tahniah Rohani, You got twin, boy and girl, putih macam You juga." Begitulah kata kata pujian dari Doktor Syamsul. "Tahniah Zamri, it's a twin" Doktor Syamsul mengucapkan tahniah kepada Zamri pula. Zamri hanya mendiamkan diri sahaja setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya itu, kembar pula . Doktor Syamsul memang sengaja menyuruh Zamri melihat bagaimana keadaan kelahiran anak anaknya itu. Rohani sudah mula merancang akan nama untuk anak anaknya itu. Yang lelaki akan diberi nama Mohammad Fikri dan yang perempuan akan diberi nama Farhana. Rohani merasa begitu lega sekali setelah melahirkan kembarnya itu, tetapi sesekali bila dia teringat kata kata Zamri sebelum dia melahirkan hatinya menjadi begitu sebak dan sedih sekali.Sebenarnya memang terlalu banyak kata-kata Zamri yang membuat Rohani berasa jauh hati sekali. Terutamanya sepanjang dia mengandung. Tetapi Rohani hanya bersabar, kerana dia tahu kalau dia mengadu pada emaknya tentu dia akan dimarahi semula. Jadi dia hanya mendiamkan diri dan memendam rasa sahaja. Kedua dua anaknya, Mohammad Fikri dan Farhana telah diletakkan dibawah jagaan Nursery di Hospital Universiti Singapura (NUH) untuk memberi peluang Rohani berehat sebentar, kemudian nanti dapatlah dia menyusukan kedua kembar yang comel itu.Tiba tiba fikiran Rohani menerbang kembali kedetik detik semasa dia mengandung dahulu. Zamri memang selalu memarahinya, ada sahaja perkara yang tidak kena. Macam macam kata kata nista yang dilemparkan kearah Rohani. Ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal, semuanya dihamburkan pada Rohani seolah olah melepaskan geram. Tidak sanggup rasanya Rohani menghadapi itu semua tetapi demi kestabilan kandungannya, Rohani kuatkan juga semangat dan pendiriannya.Yang paling menyedihkan sekali ialah sewaktu Rohani mula mula disahkan mengandung. Zamri tidak percaya yang Rohani mengandung anaknya, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal untuk mengesahkan kandungan isterinya itu. Keraguan timbul didalam hati Zamri tentang anak dalam kandungan Rohani itu. Zamri tidak boleh menerima kenyataan yang Rohani akan mengandung sebegitu awal sekali sedangkan mereka berkahwin baru 3 bulan. Kandungan Rohani sudah masuk 2 bulan... bermakna Rohani cuma kosong selama sebulan sahaja selepas mereka berkahwin. Bagi Rohani pula itu perkara biasa sahaja yang mungkin turut dilalui oleh pasangan lain juga.Setelah membuat pemeriksaan Doktor, Rohani pulang kerumahnya dalam keadaan sedih. Pada mulanya Rohani berasa sangat gembira bila dia disahkan mengandung tetapi sebaliknya bila Zamri tidak mahu menerima anak dalam kandungannya itu, perasaannya terus berubah menjadi duka pula. Zamri menuduh yang Rohani berlaku curang, dan anak dalam kandungannya itu adalah hasil dari kecurangan Rohani sendiri. Hati isteri mana yang tidak remuk. Hati isteri mana yang tidak kecewa apabila dituduh sebegitu rupa oleh suaminya sendiri. Rohani pasrah......Pernah suatu ketika Rohani bertengkar dengan suaminya. "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu, pelembut, suka berjenaka, ini tidak asyik nak cari kesalahan Ani sahaja. Mengapa bang?" Rohani bertanya kepada Zamri ."Kaulah penyebab segalanya. Tak payahlah nak tunjuk baik." Tempelak Zamri. Entah jantan mana yang kau dah layan kat opis kau tu." sergah Zamri lagi."Abang syak Ani buat hubungan dengan lelaki lain ke? Subhanallah??.Kenapa Abang syak yang bukan-bukan ni, Anikan isteri Abang yang sah, tak kanlah Ani nak buat jahat dengan orang lain pulak, Bang"? sangkal Rohani pula. "Allah dah beri kita rezeki awal, tak baik cakap macam tu. Itu semua kehendak Allah." Rohani menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zamri meleraikan pelukannya dengan kasar sekali sehingga tersungkur Rohani dibuatnya. Serentak itu juga Rohani menangis . Zamri langsung tidak mengendahkannya. Deraian airmata Rohani semakin laju. Rohani hanya mampu menangis sahaja. Amat pedih sekali Rohani rasakan untuk menahan semua tohmahan dari Zamri, suaminya yang sah."Woi, benda-benda tu boleh terjadilah Ani. Kawan baik dengan bini sendiri, suami sendiri, bapak dengan anak, hah! emak dengan menantu pun boleh terjadi tau, apatah lagi macam kau ni, tau tak. Dulu tu kawan lama kau yang satu opis dengan kau tu, Amran, bukan main baik lagi budak tu dengan kau." Bentak Zamri lagi. Tanpa disangka sangka rupanya Zamri menaruh cemburu terhadap isterinya."Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh ....heee teruk. Nasib aku lah dapat bini macam engkau ni." kutuk Zamri lagi pada Rohani. "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh Ani yang bukan-bukan. Ani bukan perempuan yang tak tentu arah. Walaupun Ani hanya anak angkat dalam keluarga ni, Ani bukan jenis macam tu, Ani tau akan halal haram, hukum hakam agama.?Memang Ani tak pernah tau asal usul keluarga kandung Ani, tapi Ani bersyukur dan berterima kasih pada emak angkat Ani kerana menjaga Ani sejak dari kecil lagi. Ani dianggapnya seperti darah daging sendiri.? Rohani mula membangkang kata kata nista suaminya itu. "Abang jangan cuba nak menghina keluarga kandung Ani kerana walaupun mereka tidak membesarkan Ani tetapi disebabkan merekalah, Ani lahir kedunia ini.? Tambah Rohani lagi dengan sebak didada.Semenjak peristiwa pertengkaran itulah, setiap hari Rohani terpaksa pergi ke tempat kerja Zamri apabila habis waktu bekerjanya. Sementara menunggu Zamri pulang Rohani berehat di Surau tempat Zamri bekerja. Zamri bekerja sebagai seorang salesman handphone di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif. Kalau Zamri bekerja shif malam terpaksalah Rohani menunggu Zamri sampai tengah malam. Begitulah keadaannya sehingga apabila perutnya semakin membesar pun Zamri masih memaksanya. Terpaksalah Rohani berbohong kepada emak dan keluarganya yang lain dengan mengatakan yang dia buat kerja overtime semata mata untuk mengelakkan pertengkaran dan tuduhan serta kata nista suaminya itu.Dengan keadaan perut semakin membesar Rohani masih gagahkan juga dirinya pergi bekerja. Kadangkala apabila Zamri tidak menjemput Rohani ditempat kerja terpaksalah Rohani berasak asak menaiki bas untuk pulang . Begitulah keadaan Rohani sehinggalah hampir pada waktu bersalinnya. Pernah sekali Rohani minta dijemput kerana dia sudah larat benar tetapi sebaliknya Zamri membalasnya dengan kata kata kesat kepadanya, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah, perempuan tak sedar diri lah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan dan macam macam lagi kata kata nista dilemparkan kepadanya.Suatu hari Zamri dalam keadaan marah telah menarik rambut Rohani dan menghantukkan kepala Rohani ke dinding...Rohani hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan. Ini semua gara-gara Rohani hendak pergi ke rumah Mak Saudaranya yang ingin mengahwinkan anaknya di Tampines. Emak Rohani sudah seminggu pergi kesana untuk menolong Mak Saudaranya itu. Hari sudah semakin petang jadi Rohani mendesak agar bertolak cepat sikit, lagipun langit sudah menunjukkan tanda tanda hendak hujan. "Hari dah nak hujan, Bang. Elok rasanya kalau kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut.? Pinta Rohani.Tanpa disangka sangka kata kata Rohani itu membuatkan Zamri marah dan dengan dengan tiba-tiba sahaja Zamri bangun. Dengan muka bengisnya, Zamri memandang Rohani. "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ke, aku punya sukalah nak pergi malam ke, siang ke, tak pergi lansung ke." marah Zamri. Rohani menjawab,"Itu Ani tau, Abang kan dah berehat dari pagi tadi takkan masih penat lagi. Sepantas kilat Zamri datang kepada Rohani dan direntapnya rambut Rohani lalu di hantukkan kepala Rohani kedinding. Rohani tidak berdaya untuk menghalangnya. Ya Allah! Sungguh tergamak Zamri berbuat demikian...terasa kebas kepala Rohani dan dirasakannya mula membengkak. Pening kepala Rohani dibuatnya."Ya Allah, berilah aku kekuatan untuk menerima semua ini. Kau lindungilah aku dan kandunganku ini dari segala bahaya dan azab sengsara, Ya Allah.? Doa Rohani dalam hatinya dengan penuh keluhuran. Rohani memencilkan dirinya disudut dinding dan menangis sepuas puasnya.... "Bang, Ani minta maaf jika kata kata Ani tadi membuatkan Abang marah." Rohani memohon maaf kepada suaminya sambil tersedu sedu.Hari itu seperti biasa Zamri ketempat kerjanya. Tiba tiba handphonenya berbunyi. Kedengaran suara Doktor Syamsul menyuruhnya datang segera ke hospital, kerana ada sesuatu yang berlaku terhadap Rohani.Setibanya di hospital sahaja,"Zamri, kami sudah cuba untuk menyelamatkan Rohani tapi kuasa Allah melebihi segalanya, Rohani mengalami pendarahan otak yang serius, sebelum ini pernah tak Rohani jatuh atau... kepalanya terhantuk kuat pada sesuatu kerana sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama ? Doktor Syamsul bertanya agak serius. Dia inginkan penjelasan sebenar dari Zamri. Zamri hanya mendiamkan diri.Serentak itu juga Zamri teringat yang dia pernah menarik rambut Rohani dan menghantukkan kepala Rohani kedinding sekuat kuatnya...dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah sekali pun membawa Rohani ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya. Rohani sering mengadu sakit kepala yang teruk ...namun Zamri tidak pernah mengendahkan kesakitan Rohani itu, malah baginya Rohani hanya mengada-ngadakan cerita ......saja buat buat sakit untuk minta simpati... Sambil menekap mukanya dengan tangan Zamri menyesal...."YA ALLAH apa yang aku dah buat ni."Doktor Syamsul menjelaskan lagi,"Doktor Zain yang merawat Rohani kerana Rohani mengadu sakit kepala yang amat sangat sewaktu dia memberi susu pada kembarnya di Nursery. Jadi Doktor Zain telah membawa Rohani ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal dan kami tak mampu melakukan apa-apa kerana Rohani tidak mahu di operation sebelum meminta izin dari awak Zamri.? ?Hanya satu permintaan terakhir arwahnya, dia minta awak membaca diarinya ini. I'm really sorry Zakri. Allah lebih menyayanginya.? kata Doktor Syamsul lagi lalu menyerahkan sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin bayi yang masih baru kepada Zamri.BAHAGIAN KEDUAZamri mengambil diari tersebut. Satu lembaran kesatu lembaran dibukanya. Setiap lembaran tertulis rapi tulisan tangan Rohani mencoretkan peristiwa yang berlaku padanya setiap hari. Begitu tekun sekali Zamri membacanya dan ternyata banyak sekali keluhan, kesakitan & segala luahan rasa Rohani semuanya tertera didalam diari tersebut. Dan Zamri dapati setiap peristiwa itu semuanya adalah perlakuan buruk Zamri terhadap Rohani..."Ya Allah, kenapa aku buat isteriku begini." keluh hati kecil Zamri penuh penyesalan selepas membaca setiap lembaran diari itu. Dan apabila tiba ke muka surat terakhir, tiba tiba Zamri terpandang bunga ros merah yang telah kering...membuat Zakri tertarik untuk membacanya...Untuk suamiku yang tersayang, Zamri."SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN KITA YANG PERTAMA PADA HARI INI."Dengan air mata yang mula bergenang Zamri memulakan bacaannya....Assalamualaikum.Abang...Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Ani pada pertemuan pertama kita dulu. Sudah lama Ani simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang kasih sayang Ani pada Abang selama ini. Ia tidak pernah berubah pun walau telah kering.....Ani teramat menyayangi Abang. Ani sentiasa menyimpan setiap hadiah yang Abang berikan pada Ani. Abang tak pernah tahu kan... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Ani pada Abang..Terlebih dahulu Ani teringin sangat nak dengar Abang panggil Ani ?AYANG? seperti kita baru baru kahwin dulu...Abang panggil Ani ?AYANG?...terasa diri Ani dimanja bila Abang panggil macam tu...walaupun Ani cuma dapat merasa panggilan ?AYANG? itu seketika sahaja. Abang sudah banyak berubah sekarang. Perkataan ?AYANG? telah hilang dan tidak kedengaran untuk Ani lagi. Kenapa? Benci sangatkah Abang pada Ani? Ani telah melakukan kesalahan yang menyinggung perasaan Abang ke?Abang...Tulisan ini khas Ani tujukan untuk Abang. Bacalah semoga Abang tahu betapa mendalamnya kasihsayang Ani pada Abang. Abang tentu ingatkan hari ini merupakan hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan sebagai hadiahnya Ani berikan Abang.......Mohammad Fikri dan Farhana.Buat diri Ani, Ani tak perlukan apa apa pun dari Abang cukuplah dengan kasih sayang Abang pada Ani. Ani akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Ani. Ani pergi untuk menemuiNya. Ani reda Bang....Harapan Ani, Abang jagalah kedua kembar kita tu dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Mereka tidak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Ani dan mereka adalah darah daging Abang. Janganlah seksa mereka. Abang boleh seksa Ani tapi bukan mereka. Sayangilah mereka...Dan yang terakhir sekali, Ani ingin mengatakan bahawa dalam hidup ini, Ani belum pernah mengadakan apa apa hubungan dengan sesiapa pun melainkan Abang sahaja di hati Ani. Jiwa dan raga Ani hanya untuk Abang seorang.Ribuan terima kasih Ani ucapkan kerana Abang sudi mengahwini Ani walaupun Ani cuma menumpang kasih didalam sebuah keluarga yang menjaga Ani dari kecil hinggalah Ani bertemu dengan Abang dan berkahwin.Ani harap Abang tidak akan mensia siakan kembar kita tu dan Ani tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Ani yang malang ini dan hanya menumpang kasih dari sebuah keluarga yang bukan dari darah daging sendiri...tapi Ani tetap bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga angkat Ani. Ani harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Ani ibunya, akan sentiasa bersama disamping mereka berdua, walaupun Ani tidak berkesempatan membelai mereka dan cuma seketika sahaja dapat mengenyangkan mereka dengan air susu Ani.Berjanjilah pada Ani, Bang! dan ingatlah Fikri dan Farhana adalah darah daging abang sendiri...Ampunkan Ani dan halalkan segala makan minum Ani selama setahun kita hidup bersama.Sekiranya Abang masih tidak sudi untuk menerima kehadiran Fikri dan Farhana dalam hidup Abang, berilah mereka pada emak Ani supaya emak dapat menjaga kembar kita itu. Tentang segala perbelanjaannya, janganlah Abang risau kerana Ani sudah pun masukkan nama emak dalam CPF Ani. Biarlah emak yang menjaga kembar kita itu, sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Ani nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita kan Bang!Mohammad Fikri mengikut raut muka Abang...sejuk kata orang dan Ani yakin mesti Farhana akan mengikut iras raut wajah Ani...Ibunya...sejuk perut Ani mengandungkan mereka.Inilah satu satunya harta peninggalan yang tidak ternilai dari Ani untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati Ani walaupun Ani sudah tiada lagi disisi Abang dan kembar kita.Salam sayang terakhir dari Ani Untuk Abang dan semua.Doakanlah Kesejahteraan Ani.Ikhlas dari isterimu yang malang,RohaniSehabis membaca diari tersebut, Zamri meraung menangis sekuat kuat hatinya. Dia menyesal.......menyesal......."Sabarlah Zamri, Allah maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Fikri dan Farhana." pujuk Zul, kawan baiknya. Zamri hanya tunduk membisu.Ya Allah...Ani, maafkan Abang. Tubuh Zamri menjadi longlai dan diari ditangannya terlepas, tiba tiba sekeping gambar dihari pernikahan antara Zamri dan Rohani terjatuh dikakinya lalu segera Zamri mengambilnya.Belakang gambar itu tertulis "SAAT PALING BAHAGIA DALAM HIDUPKU DAN KELUARGA. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN INI AKAN SENTIASA MENYELUBUNGIKU HINGGA KEAKHIR HAYATKU.?Zamri terjelepuk dilantai dengan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Dia seolah olah menjadi seperti orang yang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuan buruknya terhadap Rohani seperti terakam dalam kepala otaknya...setiap perbuatannya...seperti wayang jelas terpampang...kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Ani, maafkan Abang?.maafkan Abang?. Abang menyesal??.Sewaktu jenazah Rohani tiba dirumah suasananya amat memilukan sekali. Zamri sudah tidak berdaya lagi untuk melihat keluarga isterinya yang begitu sedih sekali diatas pemergian anak mereka. Walaubagaimanapun emak Ani kelihatan begitu tabah dan redha. Kedua dua kembar Zamri sentiasa berada didalam pangkuan nenek mereka.Untuk kali terakhirnya, Zamri melihat muka Rohani yang kelihatan begitu tenang, bersih dan Zamri terus mengucup dahi Rohani. "Rohani, Abang minta ampun dan maaf." bisik Zamri perlahan pada telinga Rohani sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa nimpa dirinya. Apabila Zamri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zamri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Rohani. Airmata itu meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zamri.Kembarnya menangis semula setelah diangkat oleh Zamri dan diberikan kepada neneknya. Jenazah Rohani dibawa ke pusara. Ramai saudara mara Rohani dan Zamri mengiringi jenazah, termasuklah kedua kembar mereka. Mungkin kedua kembar itu tidak tahu apa-apa tetapi biarlah mereka mengiringi pemergian Ani, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih sekali ketika itu. Zamri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Rohani yang selama ini hidup merana atas perbuatannya.Dan akhirnya Jenazah Rohani pun selamat dikebumikan. Satu persatu saudara mara meninggalkan kawasan pusara, tinggallah Zamri keseorangan di pusara Rohani yang masih merah tanahnya...meratapi pilu pemergian isterinya itu, berderai airmata Zamri dengan berjuta juta penyesalan ...Sambil menadah tangannya, Zamri memohon pengampunan dari yang Maha Esa...Ya Allah?.Kuatkan semangat hambamu ini . Hanya Kau sahaja yang mengetahui segala dosa aku pada Rohani....ampunkan aku Ya Allah....Dalam tangisan penyesalan itu, akhirnya Zamri terlelap disisi pusara Rohani. Sempat juga dia bermimpi, Rohani datang menghampirinya, mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk tubuhnya dengan lembut mulus.Zamri melihat Rohani tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Rohani yang putih bersih itu. Ani..., Ani..., Ani..., nak kemana Aniiiiiii. Zamri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembarnya menangis. Emak dan keluarga mertuanya itu datang mendekati Zamri. Mereka semua menyabarkannya.....Semoga Allah mencucuri rahmat keatas Rohani......

APRIL FOOOOLLLLLLL LA SGT!!!HUAAAA.....

alkisah.....hari ni seperti yg uolss tau bertarikh 1 APRIL 2009...Kannnnn....pastinyee...kengkawan2 kite yang adoo tu ngah carik2 plan nak april fool kan kite...hahahahaaa ape kesss....pepagik buta yg indah ade org buzz ym aii...lain dan x bukan "adha lmf" aka rakan sepejabatku...nyahaaha....sadis btul..layanzzz :

AdhA LMF : oits!
ziela : yer oitss.....
AdhA LMF : mggu ni ad last keje cni..diam2 tau..ad nk bhnti mengejut..
ziela : alaaaaaa.......
ziela : nape ad nak berenti??
ziela : ad dpt keje katne?
AdhA LMF : dpt sprm..
AdhA LMF : dlu bpr..skrg sprm..
ziela : owwhh...keje kerajaan..
ziela : best la tuh....
ziela : haa...cenggitu hampess laaaa acik nak wat gaji sensorang...
ziela : hahahhaa
ziela : sampai hatimu meninggalkanku terkontang kanting...
ziela : nyahahaaa....
AdhA LMF : jgn kecoh2 ok..
ziela : wokiessss....
ziela : en isk tau ker?
ziela : sape ganti tempat ad?
AdhA LMF : ad ingt hr jmt tu br nk bgtau bos..
AdhA LMF : sbb ad repot duty isnin dpn..
AdhA LMF : xtau lg..
AdhA LMF : zila yg 1st ad bgtau ni..
AdhA LMF : xtaula..tu bkn mslh ad..
ziela: owwhh..cenggitu ke....
ziela : ok la tuh
ziela : hamboii..bukan masalah ad erh...
AdhA LMF : sprm tu offer gaji 1400..ade elaun ape sume..cola..
AdhA LMF : zila jgn bgtau sape2 tau..
ziela : wahh...giler ahhh...
ziela : bile ad gi interbiu..x nampak pongg...
ziela : iyee...x bagitau sape....
ziela : suprise
AdhA LMF : ade 1x tu..
ziela : yeke.....
AdhA LMF : ad dtg lewat kan..
AdhA LMF : pg tu ad interview la..
AdhA LMF : lps ni xtau la sape kne bt timesheet..awl bln plak tu..huhu..
ziela : gitu la nok..gaji byk leh blanjee i nnt...
ziela : hahaaa...da tentu kite la kena buatt....
ziela : xpelaa itu dinamakan dugaan idup..
ziela : huhuuuu
AdhA LMF: leh je..
AdhA LMF : cian zila..
AdhA LMF : zila..
AdhA LMF : ade lg 1 bende ad nk bgtau zila ni..
ziela : x ape la...dugaannya..
ziela: ape dier?
ziela : habaq mai laa...
AdhA LMF : APRIL FOOL...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
AdhA LMF : keh keh kehhh...
ziela : hak..hak...haakk
ziela: lawak kerrrrr
ziela : klaka sehhhh....
ziela : uweekkkk!!!!
ziela : april pooollll!!!!!A
AdhA LMF: jom kenekan kwn2 yg lain..!!huhu..

hak..haakkk....kuangjaq...akhirnye terkena gak...adehlaaaaa....br semalam mak ai sound
"sape la esok kena april fool"....den jugak yg kono..huhuhuh
ape lagik, dgn bersemangat nyer carik org yg ngah on9 ym..hihkik..
firstly terjah ain....

"ain"
"yer kawanku"reply ain
"aku nak kawen"
"ahad neh"
"sori jempot lambat sket"

hahaaa...sepantas kilat ain reply
"haaaaaa???"
"ko biar betul"
"ko ni cakap betul2"
"dgn sape"
"jgn main2"
"ala..aku tau april fool kan"
kahkahaakahkkkkkaaaahh..hampeehhh,dak kecik ni da tau aku nak kenakan die....akhirnye gelak la sesameee..kuikuiii.....

hurrmmm..beberape minit kemudian,aii still x pueh ati..haa...ROSE ANEYNA ngah on9....mangse..mangseeee......
ai pon ym la diee....cenggini :

ziela :neyna....
ziela :bz ker??

lame sket br die reply....nyah betul la ko ni nok...heheee

neena :ye2??
ziela : nyah...
ziela : aku nak kawen..
ziela : ahad ni.
ziela : sori lambat jemput.
ziela : bz sket ar..
ziela : ckp ngan kengkawan erh..
neena : haaa???
neena : siyes????
neena : ko xkasitau
neena : smpai ati
neena : wehh aku xcaye ni
neena : aku xcayeee
neena : tidakkkk
neena :tlgggggggggggggggggggggggggg
ziela : laa..nape x cayee..
ziela : caye kan diri anda..
ziela : datang arr k...
ziela : tema coklat k...
ziela : khn ngengades...
ziela : *jgn
neena : haaaa?????????
neena : wehhh jgn menkn pasaanku..
neena : wehhhh
neena : ngn bf yg mn nih??
neena : ko xcta pon kt aku???
ziela : jap..
iela : ade keje(ai gi potostat.....)
neena : alaaaaaaaaaaaaaaaaaa)
ziela: da xde keje
ziela : ala..xkan la aku nak cite kat ko pasal laki aku plak..
ziela : heheheeeee....
ziela : ko jgn lupe ckap kat kengkawan tau nyahh.....
neena: alaaaaa
neena : alaaaa
neena : aku xcaye ni
neena : cmne??
neena : ko jgn la tipu
neena : plssss
ziela : ishh ko ni...
ziela : percye la syangku..
ziela : hhoohohohoo
ziela : sampai ati ko x caye..
ziela : hihkhikikkk
ziela : aku nak kawen jer org x caye...
neena : alaaa
neena : xleh nk caye nok
neena : aku gtau fairus
neena : die pon sukar mmpercayainye
iela : ape la korang ni sampai ati tau x caye kat aku....
iela : hua.huaa...
iela : samoai atiii....
naz_iela : sampai
naz_iela : dan aku nak bgtau ko satu perkare lagik...
naz_iela : tp ko jgn arr bgtau org..
naz_iela : ko org first aku bgtau neh
neena : ok2..
neena : pe dia??
ziela : APRIL FOOL!!!!!!!!!!
ziela : hakhakahkhkaa
ziela : sowiii cayangku.....
neena : ahahahah
neena : ahahahah
neena : that y la aku xcaye
ziela : hahahaa...
ziela : xkan laaku nk kawen x bgtau awl2
ziela : mesti bgtau...
ziela : kena pakai baju ikut tema gitukk...
ziela : huaaa
neena : ahahah
neena : c***t la weehhh
ziela : kuangjaqq..hahahahahahaha
neena : ahahaha
neena : uwaaaaaaaaaaaa
ziela : npee...
ziela : nakmo sesedehh..
ziela : aku kawen lagik 4 tahun..
ziela : jgn isau k nokk.....
neena : haahhaha
neena : aku cm nk jerit2 kt cni ko tau????????
neena : dh siap pk2 nk pkai baju mn
ziela : laa sayangku...acik bengkek je pepagik acik da kena april fool...
ziela : hakhakha......
ziela : xpe simpan baju tu utk 4 tahun akan dtg k nyah....
neena : hahaha
neena : kang xpsl2 bcerai lak

akhirnyaaaa.......berjayee!!!mse ai ngah taip2 nagn nina tu.....
kring...kringg...(cengiitu la sket munyik tipon opis aku)
"hello...elite ventures"
"hello,bleh ckp ngan zila"
mcm konal yo suare nehh...fairusss laa..
papehal ai gelak dulu..nyahahaaa

"weh,pe cer neh"
"cer ape???ni mesti niena bgtau an"
maka tergelak ketawa laa...maaf la niena aku xde niat nk kenakan ko....at least aku tau ko memang kawan aku yg baik sebab tau jer aku nak kawen siapp sedia ko da pikir nak pakai baju ape kan..kire meriah kan majlis aku gitukk.....sori uolssss.....tunggu 3-4 tahun lagik br i tempah kad kawen..arap maklum..heheehheee...

-pist..pistt........ni da 1 aribulann..jgn nak wat2 luper erh....4 APRIL 2009 ari ape erh.....ARI JADI AZIELA LA....nyahahaha...nak hadiah weehhhh

Ingat Mengingati

Belog Labuchee adalah tempat acik mengadu domba segala kegiatan acik, sekadar menghiburkan hati sendiri dan menjadi tempat mengimbau kenangan silam.eceh!Maka dengan itu, segala apa yang tercatat di belog ini adalah dari lubuk hati acik. tiada kena mengena dengan sesiapa yang masih berpijak di bumi yang nyata mahupun sudah tiada ya ya ya. Selain itu, entry2 yang ditulis kadangkala dikarang oleh acik pada waktu malam dan diauto publishkan ikut sesuka hati acik waktu dan tarikhnya. Ia adalah bukan pada waktu pejabat (ewah.....). Uols dibenarkan berkongsi entry jika berguna la ye, dan diharapkan dapatlah dikreditkan ke Labuchee. hehehe. Sebarang kecurian yang berlaku di belog ini, penulis tidak akan teragak2 untuk belasah korang! aci tak?Harap maklum. Bersamalah kita mengeratkan silaturrahim. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terdapat ralat dalam alat ini