Isnin, Februari 25, 2013

Hari hari Indah

Sambung cerita Alkisah masuk hospital.  Walaupun aku tau tiada siapa nak baca blog picisan aku, hanya kawan - kawan je bace. Terima kasih ! Aku nak juga meluahkan dan mencatatkan apa sahaja yang berkaitan, nanti dah tua dah ada anak cucu cicit boleh lah aku mengimbau kenangan lama kan ahahaha..

Lepas check in katil 26 tu, nurse kasi aku baju hijau. Uniform kateee kooo ahaks :P
Katil betul-betul sebelah pintu masuk tandas. Senang la aku nak ke tandas kan, tapi aku harap dapat katil tengah, ni dapat pulak katil tepi sekali. Hujung nya dah tingkap, aku memang penakut. keh3.
Macam-macam aku duk fikir, tapi kan ada tirai. Boleh la tutup malam kang !

Wad 6A ni bercampur lelaki dan perempuan, maksud aku kat ruang katil aku ada 6 katil. Semua tu perempuan la, tapi dari pintu masuk semuanya katil lelaki, cuci mataaaa gua cakap luuuu.. ekekekeke !!
Wad tu untuk yang bermasalah telinga, leher, idung dan tekak. Macam2 ragam penyakit la ada dalam tu.
Sebelah katil aku, perempuan melayu. Aida nama dia, baik. Dah kahwin, dia la kawan aku sepanjang aku dalam wad tu. EH! Ada lagi sorang, Syuhada. Perwatakan seperti tomboy sikit tapi pun baik dan dia la kawan borak aku kt situ, tapi 3 hari aku kat situ dia dah boleh keluar sebab dah selesai operation tonsil.  Aku pun asik join Aida TIDO. ahahahaha, sebab Si Aida ni sakit telinga macam aku tapi dia lagi teruk effect pening2 sampai nak berjalan pun susah! Alhamdulillah, sakit aku tak la teruk macam orang lain.

Mula-mula aku masuk, nurse pelatih tu check tekanan darah dan gula ! 
Tekanan darah 180/145
Gula 15
Ya, memang tinggi. Aku sendiri pun terkejut. Padahal, sehari harian aku minum air masak 3 liter. Mungkin makan nasi. Kan? Kesedihan la aku kat situ. Hari pertama doktor kemain ramai datang kat katil aku sebab aku terlalu muda katanya untuk aku ada darah tinggi dan kencing manis. Dipicit2 nya kaki tangan aku, tapi takde pun tanda kena kencing manis. Dibukaknya baju aku, perghh seb baek pakai Bra! Doktor perempuannn ok ahahaha. Aku macam malu, tapi dah sakit kita terpaksa redha. Doktor puas ati sebab dah check dan tanda2 kencing manis teruk tak ada. Gerun aku bila sampai disebutnya Insulin la, jadah la !

Bermula chapter aku mengenali ubat2 yang perlu aku ambil. Seumur hidup katenya? Tapi kita tak boleh bergantung pada ubat semata kan, mesti ada jalan lain untuk sembuh dari penyakit kita kan. Sejak masuk hospital, sebutir nasi aku tak sentuh. Aku hanya ambil sekeping  biskut dan sekeping roti gandum. Nak termuntah muntah makan, tapi aku paksa. Perut pun tak berapa nak lapar mungkin sebab takut kot.  Nasi dan lauk hospital x pernah aku usik, ade pun aku rasa sikit lauknya. TAWAR! hehehe di baginya aku garam peket kecil, suruh isi sendiri la kot. Tak daya aku nak makan dah.

Alhamdulillah, makin hari makin turun tekanan darah dan gula. Mak pesan, jangan angkat call dari opis! keh3... Memang, setiap kali suzi call aku cakap pasal kerja aku yang si MAKCIK tua tu bising2, tekanan darah aku jadi tinggi. So, dengan itu. Aku taknak dah angkat call dan fikir yang bukan2. Just happy kan diri sendiri je kat situ. Ada Tv tapi jauh, kena jalan melalui lelaki2 itew dan ke bilik istirehat. Masa tu kan tengah gila cerita Setia Hujung Nyawa. Aku pun join la sekali, nurse2 pelatih pun sama naik ngan aku penonton setia pukul 7 ekekek !

Jumaat malam, hari keempat aku dah mula rasa lapar dan happy sebab doktor cakap kalau ok sabtu esoknya aku dah boleh keluar. Husband Aida rajin datang, lepas balik kerja mesti dia datang. Malam tu, Aida belikan aku bihun goreng. Makan pun menyorok2, ehhhh entah pelik. kenapa pulak nak menyorok, nurse kat situ tak abis2 suruh aku makan. Sebab dorang tengok, pinggan aku tak pernah berusik, tskk tskk.. Kelakar bila ingat balik. Menyorok bagai kan! Uikss, bihun die sedap gile babai weh ! Aida cakap asben die beli kat restoran yang susur keluar dari Selayang Mall tu. Ingat lepas keluar aku nak pergi sana, tak menyempat weh! Kencing manis aku naek sket hihih.. Dari 5 jadi 6.7 sbb makan bihun tu kot ahaks! 

Yang merisau kan aku, 3 hari sebelum aku keluar doktor bagi 2 botol dia suruh aku kencing dalam botol tu. Berkenaan buah pinggang kalau tak silap aku, itu je yang merisau kan aku sekarang. Nanti bulan 4 aku ada appoinment doktor untuk buah pinggang.  Doakan aku yer mudah2 an semuanya selamat dan tiada apa yang buruk berlaku. Telinga aku pun dah elok. Syukur Alhamdulillah. Tinggal darah tinggi n kencing manis la aku kena control. Tapi, aku rasa aku tak boleh go on dengan ubat hospital ni. Sebelum ni, aku makan ikut time dan aturan dia. Hari2 kedua2 kaki aku membengkak. macam orang mengandung pulak. Aku decide makan sehari sekali. Malam2 tido aku tinggi kan kaki letak atas bantal. kurang la bengkaknya. Aku try pulak tak makan ubat. Haihhhh kempis je kaki aku. tapi tak boleh jugak kan kalau tak makan ubat!

Happy! Dalam masa yang sama rasa sedih pulak nak tinggalkan kawan kat hospital tu kan. Nasib Aida sekepala ngan aku. Time nak tido, masing2 takut.  Ada tirai antara katil aku ngan dia dililitnya tirai tu supaya aku boleh nampak muka dia, die pun bole nampak muka aku. ahahahahaha.. kalau camtu takda lah takut kan hihi :P  Tapi die beruntung dapat suami yang baik, yang ada waktu susah dan senang. Nangis weh laki dia sebab aida tak kasi tido hospital. keh3.. So Sweet :) 

Keluar ja hospital, Kak Ina (kazen aku) mesej tanya kalau nak try urut dengan orang buta kat Pertama tu. Katanya, sebelum ni suaminya abg rahim pernah sakit telinga dan hampir kena minor strok dan dia pergi berurut dengan Abg Sidi (Owner ) tempat urut orang buta tu.  Mak aku cakap, takpe lah. Duit kita boleh carik, kita ikhtiar dulu mana tau kalau boleh elok atau kurangkan penyakit tu. Ok2, kite try ok :)

Nanti aku share pasal urutan orang buta tu yer.  :)

Jumaat, Februari 22, 2013

Aku Redhaaaa

29 Januari 2013

Jam 9 pagi aku dah bersiap nak ke Hospital Selayang semula, aku bergerak sendiri naik motor.  Abah ada tanya, nak ajak dia temankan ke? Tapi aku tak rasa Abah boleh bersabar sebab biasalah keadaan hospital, waktu menunggu je dah boleh masak 3 4 jenis lauk agaknya.  Dengan itu, lebih tenang kalau aku pergi sendiri. Kesian pulak nak tengok orang tua tu tertunggu tunggu aku pulak kan. Thanks Abah !

Permulaanya aku terus ke arah Klinik Kesihatan Selayang Baru, Allah. Jenuh sampai ke luar perbarisan hehe.  Aku gerak terus pergi Hospital Selayang, keadaan yang sama jugak ! Pergi ambil nombor, dekat 2 jam menunggu. Dalam pukul 1230 baru nombor aku dipanggil. Masuk lagi bilik saringan tu, misi lain pulak ada 2 orang.

"Sakit apa Dik?"
"Semalam saya datang sini, pasal sy sakit telinga. Doktor suruh datang untuk periksa dan cuci telinga"
"Alahai.... patutnya tak payah datang sini dik, terus je pergi ke Klinik Pakar blok sebelah"

Damn ! 2 jam lebih aku tunggu dan menahan sakit kat sini, itu je yang bole misi2 tu cakap?? Doktor telinga yang check aku tu pun terangkan lah aku terang2 apa aku perlu buat kan? pergi mane? Kad Appoinment pun dia tak kasi kat aku. Sorang2 menahan sakit dan menahan GERAM!

Dah sampai ke Klinik Pakar, memang nak menangis lagi la kekdahnya !
Mana tak nya, tadi dah lama menunggu. Ini mesti kena tunggu lagi. Aku pergi daftar dan diberi kad appoinment. Dasar ! beratus lagi nak sampai ke nombor aku.
Duduk disebelah lelaki berbangsa cina, lehernya bertampal. Gerun pulak, apa agaknya sakit nya kan. Tak hirau dah, tudung senget ke muka sememeh ke, yang aku tau pegang telinga kiri dan menangis! Kelakar bila kenang balik. Sakit punya pasal kan.

Dah pukul 130, hati tergerak. Doktor cakap nak cuci je kan, baik aku pergi klinik kerajaan. Kan bukak tengahari pukul 2. Tak tunggu lama, terus gerak. Mampus ! TInggalkan je kad appoinment tu kat spital tu. Agak2 boleh cuci dan ok, aku balik je rumah terus karang!
Sampai klinik kesihatan, Alhamdulillah. Ada dalam 5 6 orang je tunggu so dapatlah nombor yang awal2.
Sampai turn, doktor cina yang bertugas. Macam biasa, borak2 dan cerita segala perihal aku, dia suruh ke bilik 8. Datang pulak 2 orang jejaka, aduh ! Sakit pulak ati kita kan. Belasah je la kan, takda nak cover cun ke ape, yang aku tau TELINGA aku niii haaaaaa grrrrrrr !

"Awak, sy rasa tak boleh cuci ni. Bengkak dan dalam tu sy tak nampak" sambil dirodok nye alat nak tengok lobang telinga aku tu.
"buat lah macam mane pun, sy redhaaaaaaa !" ayat cam hareeeemmmm...

Udah dicuci, disembur air aku pergi balik bilik doktor tu. Ciss, dia macam tak berani nak kasi aku ubat ke apa. Dia suruh aku balik ke hospital. Check balik kat Klinik Pakar tu sebab telinga aku bengkak! Lubang telinga tu dah tertutup langsung. sekali lagi aku harung ke hospital selayang. Berdebar! Nombor aku dah lepas ke ekkkk! Sampai je terus aku bergegas ke tempat tadi. perggghhhh ! Betul2 kat Skrin tu terpampang nombo giliran aku 3015. Alhamdulillah.

Aku masuk bilik ikut nombor yang tertera kat skrin tadi, harap2 Doktor Fiza yang baik tu. Masuk je, nampak doktor tu. Syukur ! Dia baik ! dan die comel ! walaupon sy geram dengan dia sebab dia tak kasi kad appoinment. pffftttt !

"Aziela, sy ingatkan awak dah balik tadik"
"Sorry doctor, sy keluar kejap" ngeeeeeee, puihhhhh padahal dah ke laut mana aku pergi tadik.
"Jom, kite pergi check telinga"

Aku dibawa ke 1 bilik, yang ada beberapa orang nurse yang sibuk berborak tentang galaxy note milik salah seorang daripada dorang tu. Pelik ! tak bizi ke dorang ni. ahahahahhaha
Disuruh nya baring dan diselimutkan. Berdebar ! Jantung kemain bergerak! Dihalanya macam teleskop betul2 kat lobang telinga.

"Ya Allah, aziela. Semalam saya boleh lagi tengok dalam telinga awak ni. Tapi harini dah tertutup abis"
Terdiammmmmmmmm.. Hanya Allah yang tau betapa beratnya telinga mendengar.

Datang seorang doktor lelaki. Rendah2 je orang nya dan smart! Datang dekat sikit kat telinga aku dan cakap  . "ADMIT"
Lancar je perkataan tu keluar dari  mulut dia, aku redhaaaaaaaaaaa lagi tskk tskkk..

Dah ambik segala kertas dari doktor tu, aku pergi je daftar sendiri. Alahai kesiannya budak ni, takde sape2 ke yang teman die ekkkkk.. hihihihihihi
Dah settle daftar, call Abah. Nak dikabo kan berita gumbira itu kan. Ahaks
Meleleh air mata, air idung, air telinga segala air la kuar wehhh ! Apak aku tu, bukan boleh dengar orang sedih ! Suara dia pun dah sedey heheheehe. Kat Hospital selayang ni, Daftar pastu kena bayar deposit RM30 ye kawan2. Senang kan, nanti tolak je la bila dah keluar nanti.

Naik la insan tekanan darah tinggi ini ke wad 6A seorang diri.  Menyerah diri uols !
Sambung lagi nanti. Nak beristirehat gitew ! ahahahahhahaa

Khamis, Februari 21, 2013

Terhapus Dosa Kecil

Dah lama tak menulis, ikut hati geram nak menaip tapi sikap malas tu mengatasi segalanya kan. ha ha
Sekejap je, masa berlalu.  Tak sempat nak bercerita perihal januari dah masuk bulan febuari, mana ada hari nak tunggu kita kan? hari berlalu dengan tenang tanpa peduli kita hadapi gembira, sedih dan sebagainya.  Macam aku jugak, tahun baru tiada perkabaran gembira.  Hanya melalui detik itu seperti hari2 biasa dan berazam seperti orang lain untuk menjadi yang terbaik untuk tahun 2013.

28 Januari 2013
Beberapa hari sebelum tanggal itu, telinga belah kiri mula rasa berdenyut. Tak silap hari jumaat, tapi jadi tegar dengan menahan kesakitan.
" Tak teruk lagi" desis hati.
Ingat sakit telinga macam 3 tahun dulu, hanya titik kan ubat telinga abah, 2 titik mengikut yang tertulis kat botol tu. Hari Isnin, kebetulan orang cuti Thaipussam, mana lah klinik kerajaan bukak. Aku gegas bawak motor pergi Hospital Selayang, dalam hati takut gile sebab kenangkan tekanan darah aku masih lagi tak berapa nak stabil.

Tunggu punya lama, nasib berteman.  Aku masuk bilik yang ada seorang jururawat agak berumur.  Mula bertanya macam2.
"Sakit apa ni Dik?" 
Aku agak gementar, mana nak cerita sakit telinga. Mana lagi nak tahan sakit, segalanya rasa sakit masa tu.
"Telinga saya ni kak, belah kiri. Berdenyut2 dan saya tak dengar. macam tersumbat camtu"

Cepat2 misi senseng lengan baju aku, nak check tekanan darah. Ok, aku redha. Memang disini aku akan "kantoi".  Ya Allah, jangan la ape2 jadi.
Aku tenang, tapi tetap nak turunkan tekanan darah aku. Beberapa minit, sorang lagi nurse datang dan bawa aku ke kecemasan. Lagi bertambah cemas la kan. Check lagi tekanan, dan masih tinggi. Sangat tinggi !

Aku cuba rileks, sambil nurse baru itu tunjuk aku katil sementara untuk aku berehat dan diberi ubat.
"Adik, adik rehat kat sini. Sampai tekanan darah adik turun, kalau teruk terpaksa lah kena tahan wad ye"
Aku cuba lagi rileks, sebab tak nak kena tahan wad. Disuruhnya aku kencing dalam botol kecik.  Ikut tanpa bantahan. Tangan belah kiri dicucuk jarum untuk dimasukkan ubat. Ada lah 2 3 jenis ubat. Lega ! Ubat tahan sakit kot. Telinga dah bertenang, kalau tak asek duk bertendang ha ha.

Gelisah, baru nak lelapkan mata aku dengar suara raungan.  Sangat kuat! sebelum aku sampai kat katil kecemasan tu, memang aku ada nampak 1 bilik besar menempatkan kanak2 dan orang dewasa yang bertutup mulut pakai oksigen tu. (Asthma lerrr tu hihih), aku agak suara raungan tu datang dari bilik tu tapi suara sangat nyaring seolah menahan kesakitan yang amat. Allah ! Ini kan kecemasan, laluan untuk orang2 yang accident jugak. Dan tu jugak aku rasa kepala pening, gila pening. bercampur dgn ubat si doktor tu cucuk kt jarum tangan aku td. AH! Lantak, dah la aku tidur berdengkur ! ehehehehe. Aku terlelap masa masih berdebar dengar suara orang meraung tu. Mudah2an orang tu selamat kan. Amin.

Bermacam keadaan aku nampak, seumur hidup tak pernah kena tahan di hospital. Pernah jugak lah menjaga adik aku eksiden, itu pun dah berapa tahun lepas. Dalam 4 jam kena tahan, aku dibenarkan balik. Doktor telinga tu cakap, hari tu klinik pakar tutup jadi tak dapatlah kita nak tengok apa masalah kat telinga aku tu. Dia suruh datang balik keesokkan harinya. Hari Selasa, 29 Januari 2013.

Ya, masalah aku belum selesai. Sakit menderu2 datang tapi aku bersyukur. Alhamdulillah, hapus dosa2 kecil ku.

Ingat Mengingati

Belog Labuchee adalah tempat acik mengadu domba segala kegiatan acik, sekadar menghiburkan hati sendiri dan menjadi tempat mengimbau kenangan silam.eceh!Maka dengan itu, segala apa yang tercatat di belog ini adalah dari lubuk hati acik. tiada kena mengena dengan sesiapa yang masih berpijak di bumi yang nyata mahupun sudah tiada ya ya ya. Selain itu, entry2 yang ditulis kadangkala dikarang oleh acik pada waktu malam dan diauto publishkan ikut sesuka hati acik waktu dan tarikhnya. Ia adalah bukan pada waktu pejabat (ewah.....). Uols dibenarkan berkongsi entry jika berguna la ye, dan diharapkan dapatlah dikreditkan ke Labuchee. hehehe. Sebarang kecurian yang berlaku di belog ini, penulis tidak akan teragak2 untuk belasah korang! aci tak?Harap maklum. Bersamalah kita mengeratkan silaturrahim. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terdapat ralat dalam alat ini