Jumaat, November 23, 2012

PETUA TURUNKAN DARAH TINGGI

Kebelakangan ni penyakit darah tinggi acik makin melampau. Nak kata tak jaga pemakanan pun tak jugak.  Masa minum susu Alpha Lipid SDII tu darah tinggi terkawal, sejak berhenti minum, ada la sakit sikit2.. Bila lah dapat beli susu lagi heheheeh..Kena kerja kuat sikit la br leh naik pangkat income ribu2 kan. Amboi..

Ok, berbalik dengan penyakit darah tinggi ni kan bahaya. Acik memang la takut. Tapi nak buat camne, macam dah sebati pulak dengan badan. Punca darah tinggi ni bukan sebab keturunan sebab mak ayah takde pun darah tinggi, Mulanya acik makan jamu bernama LASMI. nak kurus sangat kan. Amek kauuuuu.. Pas makan jamu tu sakit2 kepala, badan pinggang sakit. bile pergi klinik bacaan tekanan darah tinggi gile oihhhh.. semenjak tu acik berhenti. Tapi darah tinggi still ada.

Hati2 ye korang, kalau ambik sebarang jamu ni. Acik dah serik. nak kurus biarlah kita cari produk yg betul2 baik atau pun diet secara sihat je.. Lambat pun takpa, janji berkesan dan selamat. 

Hari jumaat lepas, acik kena semput. MasyaAllah, tak menahan. Niat hati nak pergi beli ubat je, adik ajak pergi klinik 1 malaysia. Dalam hati, jangan la doktor ni check tekanan darah aku. Masuk2 je, menatang tu jugak dihulurkan kat acik. camno??? Nak lari pun dah tak sempat uolsss... Hulur tangan je la, mengucap panjang makcik tuuuuu.. Bacaan malam tu 194/146. Dengan Acik skali ternganga, Ya Allah. Ape nak jadi lepas ni. So Die kasi rehat Setengah jam, acik dah nk menangis dah. Mintak keluar, keluar sebelah kedai mamak. Apo laieeee.. order air limau 5 biji tak nak gula, check lagi skali turuunn sikit jeeee.. kuangjaaa betol hahahahaha.

Pergi bilik sebelah, jumpa pembantu doktor ensem. ewah! dibelek2 nye tangan , makcik nurse tadi datang pastu cakap. "adik, kalau ada masalah luahkan je kt makcik, jangan simpan2 tu sebab darah ni tinggi sangat" . ermmmmm kadang2 ada benarnye tu.. sebab kalau kita tekanan pn akan menyebabkan tekanan darah kite tinggi uolssss! Ape lagiiiii, aku dah sebak2 dah tengok mamat tu tulis surat pergi hospital. Siap pesan, mandi siap2, makan kenyang2! ohhh nak tipu aku yer.. cakap takyah masuk wad. tapi aku tauuu.. mesti kena tahan wad punyaaaaa.. aku mengiyakan je.. 

Balik2 mak abah dah standby kalau aku memang  beriya nak pergi hospital.. Hoiiiihhhhh MEMANG TAKKKK LAA aku nak pergi menyembah ke hospital selayang tu. Mintak jasabaik mak, kite ikhtiar dulu camne nak kurangkan tekanan ni.. Esoknye, aku tak tunggu dah. pergi beli barang2 kat bawah ni. Pakcik belah mak pernah bagi PETUA untuk turunkan tekanan darah kita. Sebab die pun ada darah tinggi.

BAHAN-BAHAN NYE ADALAH : 

Carrot 


Belimbing

Epal Hijau

Camni.... kalau darah korang tu TINGGI gila buat macam acik :
1. Epal Hijau - 4 biji
2. Carrot - 2 biji
3.Belimbing - 3 biji

BAsuh bersih2 semua buahbuahan tu. Potong kecik2 dan BLENDER. Jangan letak GULA okeh?! Tak payah letak gula.. Lepas Blender TAPIS. pastu letakkan la dalam botol, kalau banyak wat simpanan pun takpe... Letak dalam petiais.. Sejuk2 lagi sedap minum.. SEHARIAN tu, acik melantak air tuuuuu ajeeeee...
Alhamdulillah... 3 4 hari camtu.. Tekanan makin turun.. Syukur. Sakit2 kepala dah tak adaaaa...

Cuma kena jaga pemakanan jugak la kan. Jangan makan benda berminyak. WEh, siap aku gi restoran ke kedai makan acik paksa org kedai tu buat air jussss camtu ahahahaha.. Mendapat budak kedai tu jenuh nak blender! Customer always right kannn. katenyerrr ehek3..

Bila cerita2 kat budak opis, ada akak ni apak die lagi teruk darah tinggi. die pun ikut petua acik ni. Minum jus TERBAEKKK ni.. Dah ok sket, tapi sebab terlampau tinggi, dia beli ubat MINUMAN RAJA HERBA ada orang suggest kan. Die beli kat Kedai JAMU. 


 Ni la dia bentuk rupa Minuman RAJA HERBA 

Harga Dia kat kedai JAMU tu RM30 je.. Acik pun dah try Alhamdulillah juga, Maintain 130/80 camtu. Syukur Alhamdulillahhhh... MAkin sihat.. Makin CUN. Ehhhhh perasannn lak ngeh3...

Korang.. Cepat2 cuba yer.. Insyaallah dengan izin ALLAH.. Kita semua akan sihat hendaknya..

28 ulasan:

  1. Tanpa Nama30 Mac, 2013

    tq so much bleh gak sy cuba utk turunkan tekanan darah tinggi suami sy.

    BalasPadam
  2. Tanpa Nama08 April, 2013

    mcm mana nak dptkan ubot raja herba ni
    kat farmasi ke kt mana

    email : zamm_pg@yahoo.com

    tq

    BalasPadam
  3. Tanpa Nama18 April, 2013

    Ok gak.bole cuba ni..ntah tetiba darah tinggi dtg sape tk tension..tq acik.

    BalasPadam
  4. Tanpa Nama22 Mei, 2013

    Org dlm pantang blh ke minum jus tu?

    BalasPadam
  5. Tanpa Nama12 Jun, 2013

    Pastu doktor bg ubat x

    BalasPadam
  6. Tanpa Nama29 Jun, 2013

    Dkt mana nk dapatkan raja herba tu?? Dah cari kt kedai jamu x jumpa.. Huhu

    013-2275956

    BalasPadam
  7. Tanpa Nama16 Ogos, 2013

    Salam.. okay gak ni. Rse mcm kene cuba sbb da 2 hari sakit kepala, tengkuk bile g cek kt Dr die kate darah agak tinggi 180/100.. trus dpt mc. esok kene g check bp lg. Acik skrg tekanan darah dah okay? Risau plak bile pikir2.. hmmm..

    BalasPadam
  8. Kalau da mkn ubat darah tinggi boleh tak cuba ubat raja herba tu

    BalasPadam
  9. sya ni bru je kena dlm 3 mggu.drh sya140/90 umr sya 35.jadi blh ke sya mkn ubt raja herba 2

    BalasPadam
  10. Assalamualaikum.. saya first reading 210/133. Syukur Allah x tarik nyawa saya.. mmula mkn perindopril.. tp sbb ader effect batuk.. mintak tukar telmisartan. Kwn saya nasihatkn supaya amalkan cuka epal tmbh madu. Saya amalkan 2hari skali. Pcaya x??? Saya dah x ambil ubat doc.. yg paling penting jaga pemakanan jugak.. sgt penting pd yg ada hpt utk beli bp machine.. supaya dpt pantau tekanan darah.. sukatan utk cuka epal dan madu ialah.. 2sudu besar cuka epal dan 2 sudu besar madu asli.. campur air dlm 3/4 mug.. guna sudu plastik utk kacau.. slmat mencuba.. semoga bermanafaat utk semua....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekali makan ke 2 sudu cuka epal dan 2 sudu madu

      Padam
  11. Tanpa Nama16 April, 2014

    assalam....sy bru 28 tahun....baru chck ngn dktor...doktor ckp ade darah tinggi...tinggi jgk bacaan...180/115....dah 3 kali chck still tinggi...buat blood test ade protein dlm urin...sy dah mula risau....xnk mkn ubt....ade sugggestion x...sy nk cbe petua kwn2 semua.....doakn sy ye.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau tinggi protein, darah boleh naik ke ?

      Padam
    2. Jemput singgah ke blog saya utk perkongsian atasi darah tinggi degn selamat, semulajadi tanpe kesan sampingan dan berkesan..Smg ianye membantu saudari/saudara

      http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/cara-mengatasi-masalah-darah-tinggi.html

      Nissa
      0193584312

      Padam
  12. stress buat programming,sampai tekanan sy naik ke 148/110..memang tinggi..yg sy risau sebab saya xde masalah pening ke ape..xde tanda ni bahaya jgk..

    so sya google n jumpe resepi blend epal+saderi..alhamdulillah..dh turun bp sy ke 136/109..bawah still tinggi jugak lg..

    so kene rajin minum lg jus ni lps ni..just sharing

    BalasPadam
  13. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  14. bahaya darah tinggi ni mcm bom jangka. Kepada pengidap darah tinggi banyak pantang larangnya pemakanan kena jaga, kerap bersenam, kawal stress dan amalkan hidup sihat.

    http://aloeveramujarab.com

    BalasPadam
  15. Nak nangis lh bca ni... drah tggi sy xlh tggi sgt tp takot... xnk mkn ubt lg...

    BalasPadam
  16. Terima kasih admin atas perkongsian. Jemput singgah ke blog saya utk merawat darah tinggi tanpa ubat hospital.Ianya selamat, semulajdi dan berkesan..

    http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/cara-mengatasi-masalah-darah-tinggi.html

    Nissa
    0193584312

    BalasPadam
  17. memang xboleh makan jamu sembarangan tanpa tahu latar belakang dan tahap keselamatannya. Silap hari bulan bertambah sakit. Nasib acik dpt detect awal. bagus perkongsian ini. semoga menjadi iktibar buat semua. Ape pun alhamdulillah acik dh berjaya turunkan tekanan darah tu.

    BalasPadam
  18. Terima kasih. Boleh bagi mak saya cuba jugak ni. Saya pun ada kongsi tips lain cara turunkan darah tinggi ni.

    BalasPadam

  19. KHASIAT BUAH TUNJUK LANGIT

    Swietenia Atau pun dipanggil buah tunjuk langit merupakan genus pokok dari keluarga chinaberry, Meliaceae. Genus ini dinamakan sempena nama seorang doktor Austria - Belanda Gerard van Swieten (1700-1772).






    3 BAHAN AKTIF PENTING

    FLAVONOIDS daripada kandungan khasiat buah tunjuk langit semakin terkenal di kalangan para saintis dunia dengan keupayaannya meninggikan dan meningkatkan taraf kesihatan manusia. Ia terdapat di dalam pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan termasuk tumbuhan herba yang dikenali ramai iaitu Ginkgo biloba dan Eurycoma longifolia (Tongkat Ali). Bahan Flavonoids yang tinggi di dalam buah Mahogany mengandungi bahan enzim semulajadi yang dapat merangsang pembukaan pembuluh darah bagi melancarkan perjalanan darah ke seluruh badan serta membekalkan nutrisi dan oksigen lalu bertindak sebagai enzim anti- pengoksidaan.

    SAPONINS adalah enzim semulajadi yang wujud di dalam khasiat buah tunjuk langit seperti sabun atau pelincir yang membantu melicinkan perjalanan darah keseluruh tubuh badan. Saponins di dalam buah Mahogany dapat mengurangkan lemak dan kolesterol pada dinding saluran darah bagi melancarkan perjalanan darah. Keadaan ini akan membantu menguatkan fungsi jantung di mana peningkatan sistem imuniti dan pengurangan tahap pembekuan gula dalam darah akan berlaku. Kandungan bahan Saponins yang tinggi ini juga boleh didapati di dalam makanan herba yang disanjungi dunia iaitu herba Ginseng Panax.

    BITTER ALKALOIDS di dalam Buah Tunjuk Langit ada unsur organic yang mempunyai sifat perubatan semulajadi. Buah ini adalah amat pahit jika dimakan begitu sahaja. Rasanya pahit adalah disebabkan oleh kandungan bitter alkaloids yang tinggi di mana ia membuatkan darah di dalam badan berasa pahit dan membantutkan pertumbuhan pelbagai jenis virus dan bakteria yang menjadi penyebab utama kepada pelbagai jenis penyakit. Ini akan membantu pembinaan secara matang sel-sel darah putih di dalam tubuh manusia untuk memperkukuhkan sistem imunisasi tubuh badan bagi menghalang dari serangan organisma-organisma yang tidak baik.

    Fungsi-Fungsi Utama Flavonoids

    Mengurangkan tahap gula dalam darah
    Menyeimbangi kandungan gula dalam darah
    Memperbaiki kelancaran peredaran darah
    Menyingkirkan redikal bebas dalam tubuh badan
    Memperbesarkan dan menguatkan keanjalan saluran darah
    Mengurangkan kandungan kolestrol yang tidak baik di dalam darah

    Fungsi-Fungsi Utama Saponins
    Mempertingkatkan daya tubuh badan (daya imuniti)
    Merangsangkan perembesan insulin dari pankrias
    Mempertingkatkan fungsi pembinaan darah
    Menangani kekejangan otot di dalam saluran pernafasan
    Melancarkan sistem saluran pernafasan
    Mempertingkatkan daya penghasilan sperma kaum lelaki
    Memperbaiki sistem peredaran darah
    Menyah toksid dalam badan (detoksifikasi)
    Mengelakkan kemabukan dan keracunan
    Mententeramkan fikiran dan otak

    BalasPadam
  20. Salam...Sy ada menjual buah tunjuk langit gred A..sekitar 250 biji sehinga 300 biji sebungkus harga cuma rm40 wang post free....cepat dan pantas sy hantar guna kan pos laju.call or msg sy xpun wasap sy kt 0174687570 mohd zuhairi

    Kebaikan buah tunjuk langit terlalu banyak...melancarkan darah...buang angin..pulih kn tenaga batin untuk lelaki..meningkatkan tenaga dan mencergaskan badan bagi lelaki dan wanita yang berumur berkesan lebih hebat berbanding tongkat ali...mencuci buah pingang..kurangkn kolestrol..menurunkan darah tingi..buah ini selamat di makan...rahsia rahsia orang terdahulu untuk kekal sihat..berasal dari pohon mahogany di dalam hutan

    Buah tunjuk langit mempunyai nilai perubatan yang tinggi, disahkan melalui kajian saintifik oleh ahli Biokimia Amerika, Dr Larry Brookes (1996). Kebelakangan ini ia telah digunakan oleh pakar perubatan dan doktor dalam bidang perubatan dan diiktiraf sebagai antara makanan kesihatan terbaik.

    Buah yg sy jual adalah asli...bukan pil bukan kapsul tapi dalam bntuk biji2 kuaci mahogany....sehari cukup sebiji untuk kesihatan.sesiapa pun boleh amal kan...
    Keluaran kami adalah asli..JUTAWAN HERBS NO PENDAfTARAN SYARIKAT PG 0346818-W

    BalasPadam
  21. Macam na rupa buah tunjuk langit tu..

    BalasPadam
  22. Saya pun bru ni mgalami tknn drh tinggi yg xturun2.hairn jgk knpe ye.mgkn bolh cube ape yg diajarkan diatas td

    BalasPadam
  23. Saya pun bru ni mgalami tknn drh tinggi yg xturun2.hairn jgk knpe ye.mgkn bolh cube ape yg diajarkan diatas td

    BalasPadam
  24. Penyakit kencing manis dan darah tinggi selalu sangat kita dengar menyerang rakyat Malaysia. Mungkin juga faktor pemakanan dan gaya hidup hari ini mempengaruhi tahap kesihatan. Apapun, diharapkan dengan info dari admin ini akan membantu penghidap darah tinggi yang lain

    BalasPadam
  25. Baca enry ni teringat kisah saya..asalnya nk g check sebab cirit birit tapi..terpaksa tahan wad..semua berpunca sbb ambil pil kurus..memang akan buat jd drh tggi..

    BalasPadam

cayang labuchee:)

Ingat Mengingati

Belog Labuchee adalah tempat acik mengadu domba segala kegiatan acik, sekadar menghiburkan hati sendiri dan menjadi tempat mengimbau kenangan silam.eceh!Maka dengan itu, segala apa yang tercatat di belog ini adalah dari lubuk hati acik. tiada kena mengena dengan sesiapa yang masih berpijak di bumi yang nyata mahupun sudah tiada ya ya ya. Selain itu, entry2 yang ditulis kadangkala dikarang oleh acik pada waktu malam dan diauto publishkan ikut sesuka hati acik waktu dan tarikhnya. Ia adalah bukan pada waktu pejabat (ewah.....). Uols dibenarkan berkongsi entry jika berguna la ye, dan diharapkan dapatlah dikreditkan ke Labuchee. hehehe. Sebarang kecurian yang berlaku di belog ini, penulis tidak akan teragak2 untuk belasah korang! aci tak?Harap maklum. Bersamalah kita mengeratkan silaturrahim. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terdapat ralat dalam alat ini